Horse&Business Magazine 1/2020

Temat żywienia koni wrzodowych, szczególnie tych użytko - wanych w sporcie, narażonych na częsty stres spowodowany transportem czy startami, jest bardzo na czasie. Szacuje się, że niemal u 70% koni użytkowanych sportowo diagnozuje się wrzody. W przypadku koni wyścigowych współczynnik ten jest jeszcze wyższy. WRZODY – CORAZ CZĘSTSZA PRZYPADŁOŚĆ NIE TYLKO KONI SPORTOWYCH I WYŚCIGOWYCH Wywiad z dr n. wet Anną Biazik powstał dzięki współpracy z firmą Eggersmann Poland Obecnie wraz z rozwojem nauk i dzięki wielu badaniom dotyczących koni wrzodowych, wiemy o wiele więcej niż przed laty i wiemy też, jaką profilaktykę stosować, aby zminimalizować ryzyko choroby wrzodowej. Nie bez powodu w wachlarzu produktów Eggersmann Poland pojawiła się szeroka gama produktów dla koni wrzodowych. Zdajemy sobie sprawę, jak ważna jest dieta w leczeniu oraz dalszym dobrostanie koni, które dotknęła choroba wrzodowa. Mamy ogromną przyjem - ność współpracować ze specjalistami w różnych dzie - dzinach chorób koni, dlatego też postanowiliśmy zapy - tać o głos eksperta chorób układu pokarmowego koni – dr n. wet. Annę Biazik – dla której badanie gastrosko - powe nie ma żadnych tajemnic i zna konie „od środka” jak mało kto. Często właściciele koni, obserwując ich zachowania, nie zauważają symptomów, które mogłyby wskazywać na chorobę wrzodową. Jakie objawy lub też zachowania, nawet te zupełnie nieoczywiste, powinny zasugerować czytelnikom, że należy wykonać gastroskopię? Anna Biazik: Konie w bardzo różny sposób pokazują dyskomfort związany z chorobą wrzodową żołądka, czasami dla właścicieli są one trudne do powiązania z bólem. Najczęściej jednak jest to chudnięcie, słabszy apetyt, niechęć do ruchu do przodu pod siodłem, niepokój, a czasami wręcz agresja w trakcie czyszczenia i podpinania popręgu. Konie więcej leżą, są osowiałe, ale zdarza się również, że w związku z bólem są bardziej nerwowe, czasami agresywne w stosunku do ludzi, ale też i innych koni. Pamiętać należy, że u niektórych zwierząt wystąpi kilka objawów, a niektóre będą manifestować dyskomfort tylko 1–2 objawami. Okres, kiedy zauważamy największe dolegliwości ze strony układu pokarmowego u koni, zazwyczaj przypada na jesień oraz wiosnę. Czy to najlepszy czas, aby zauważyć nawet subtelne objawy? Dlaczego? A.B.: Podobnie jak u ludzi objawy związane z chorobą wrzodową nasilają się wiosną i jesienią, przyczyna tego jednak nie jest do końca poznana. Leczenie wrzodów żołądka to proces długotrwały. Aby zminimalizować ryzyko nawrotów, konie powinny przestrzegać specjalistycznej diety. Dieta koni wrzodowych powinna być niskoskrobiowa. Bezpiecznym udziałem skrobi w jednym posiłku jest maksimum 15%. Przedstawmy czytelnikom, dlaczego jest to ważne. A.B.: W dużym skrócie wysoka zawartość m.in. skrobi powoduje wzrost produkcji lotnych kwasów tłuszczowych, które dodatkowo wpływają na uszkodzenie błony śluzowej żołądka i wzrost wydzielania kwasu żołądkowego, co dodatkowo przyspiesza rozwój choroby wrzodowej. Lucerna i olej pełnią kluczową rolę w żywieniu koni wrzodowych. Olej może być poza tym cennym źródłem dodatkowej energii, tak ważnej w przypadku koni sportowych, prawda? Przybliżmy proszę czytelnikom, dlaczego przed każdym treningiem powinni zadbać o to, aby garść sieczki z lucerny została podana bezpośrednio przed ruchem oraz dlaczego sieczka powinna zawsze stanowić część składową każdego posiłku. A.B: Jedną z przyczyn występowania wrzodów żołądka u koni jest kontakt kwasu żołądkowego z częścią bezgruczołową żołądka, do którego dochodzi w trakcie 52 HORSE & BUSINESS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz