Horse&Business 1/2022

H odowla to jednak w 90% zupełnie inna branża niż sport. Wspólnym mianownikiem są chyba tylko użytkowanie kantarów, żywienie (z zastrze - żeniem, że hodując konie, musimy dysponować pastwi - skiem) i stajnie. Rozpoczęcie hodowli koni nie jest łatwym zadaniem. Wymaga wielu rozważań, planowania i wysiłków. Jeśli nie ma się w tej materii doświadczenia i prakty - ki, nabytych w drodze edukacji czy pracy, warto poszukać sobie autorytetów, które pomogą odpowiedzieć na wiele pytań. Jeśli podejmie się już decyzję, to przede wszystkim war - to oszacować, ile może kosztować takie przedsięwzięcie. W związku z tym należy wziąć pod uwagę następujące elementy: 1. stajnia (własna vs. pensjonat), koniecznie dysponująca pastwiskiem, 2. klacz – zakup, utrzymanie jej i źrebięcia, 3. żywienie (pasze własne vs. kupowane), 4. usługi kowalskie, 5. usługi weterynaryjne: profilaktyka – szczepienia (prze - ciw grypie, przeciwtężcowe, przeciw ronieniu itd.), le - czenie, usługi związane z rozrodem (leczenie klaczy, badania, inseminacja), 6. koszty pozyskania nasienia ogiera (znaczna rozpiętość cenowa). Zaplanować lokalizację Na początek warto zaplanować, gdzie ma przebywać klacz i jej przyszłe źrebię. Jeden ze starszych inspektorów powiedział kiedyś, że „dobre konie w ładnych stajniach się nie chowa - ją”. Miał zapewne na myśli fakt, iż wielu ludzi zakładających ośrodki zwraca zbyt dużą uwagę na urodę budynków, a dopiero w drugim rzędzie na wygodę i komfort dla koni. Koniowi jest wszystko jedno, jaki będzie kolor stajni, klamek i żłobów. Całe wyposażenie powinno być praktyczne i nie zagrażać zdrowiu koni, a tym bardziej małych źrebaków, które, będąc ciekawski - mi z natury, wsadzą w każdą szparę swoje wścibskie chrapki. Jeśli nie mamy w planie zakładania własnej stajni, najlepszym wyjściem jest trzymanie klaczy i jej przychówku w stajni ho - dowlanej u innego hodowcy, najlepiej doświadczonego. W stajni powinny panować właściwe warunki i po - winna być ona wyposażona w odpowiedni sprzęt, tak aby umożliwić źrebięciu ciągłe pobieranie paszy stałej (siano, pasze treściwe – owies gnieciony, müsli itd.). Bezwzględnie należy zwrócić uwagę na wielkość pastwisk, jakie będzie miała klacz do dyspozycji. Szacuje się, że na jedną klacz z przychówkiem powinno się zaplanować od 0,5 do 1 ha. Dotyczy to ogrodzonego terenu pokrytego trawami o wysokiej wartości odżywczej, a nie w części wydeptanego wybiegu po - krytego miernej wartości roślinami, takimi jak rdesty, szcza - wie, jaskry czy skrzypy. Tego typu rośliny świadczyć też będą o słabej wartości gleb (kwaśne pH). W skład mieszanek po - 70 1/2022 H & B H O D OW L A

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz