Horse&Business 1/2022

WYSŁODKI BURACZANE CENNE SZCZEGÓLNIE ZIMĄ Zima to trudny czas dla hodowców i miłośników jeździectwa. Nie ma dostępu do zielonki, należy też zadbać o ochronę termiczną, jeśli koń nie jest przystosowany do niższej temperatury. Dodatkowo można spotkać się z problemami bądź braku apetytu, bądź chorób. Jak temu zaradzić i odpowiednio odżywiać zwierzę? Z imą konie nie mają dostępu do zielonych pastwisk. Mniej jest też w ich diecie wysokowartościowego błonnika. Zim - ne dni zwiększają również zużycie energii przez konia. Dodat - kowo mniej ruchu i pozbawienie konia możliwości skubania np. oczyszczających układ pokarmowy traw czy kory drzew sprawiają, że zwierzęta te są częściej narażone na problemy ga - stryczne. Warto więc postawić na wdrożenie do diety gotowych mieszanek, które uwalniają energię w sposób stały i są zbilan - sowane. Takim pokarmem są choćby niemelasowane wysłod - ki buraczane, np. marki Tofi Horses (ok. 45 zł za opakowanie 20 kg). Zawierają one sporo błonnika, w tym łatwo przyswajal - nych pektyn, a także dużo potrzebnego dla kości wapnia. Dzię - ki zawartym aminokwasom doskonale wpływają na budowę mięśni. Sprawdzają się w diecie wszystkich koni – i młodych, i starszych. Wysłodki w walce z brakiem apetytu Koń najbardziej lubi słodką dietę w postaci np. jabłek, mo - reli bez pestek, ananasów, śliwek, mango, jagód, dyni, mar - chwi, bananów, a nawet kostek czekolady. I to jest problem wielu hodowców, bowiem o ile tego typu produkty koniom smakują, o tyle trzeba je czasem z diety wykluczyć (np. z po - wodu wrzodów). Problem zaczyna się wtedy, kiedy pasza wysokowartościowa, taka jak owies czy granulaty, nie jest dla konia apetyczna. Warto wtedy wypróbować wysłodek będących złotym środkiem między paszą a smakołykami. Wysłodki można stosować w formie mokrej lub półmokrej, w zależności od upodobań zwierzęcia. Z doświadczenia wie - my, że wysłodki smakują koniom ze względu właśnie na swój słodszy smak. Problem z apetytem może być związany z dyskomfor - tem w obrębie jamy ustnej, może wystąpić też z powodu kolek, wrzodów czy bólu mięśni. Wówczas brak apetytu wpły - wa na ogólne osłabienie, a nawet infekcje. Zarówno podczas choroby, jak i jeszcze przed nią pomocne mogą być wysłodki ze względu na swoją lekkostrawność i dostępność nawet w formie półpłynnej. Pamiętajmy jednak, aby do - datkowo przyjrzeć się zbilansowaniu diety, bo - wiem wysłodki mają stosunek wapnia do fosforu ok. 10 : 1, kiedy prawidłowe zbilansowanie opty - malnego rozwoju zwierzęcia to średnio 2 : 1. Zbilansowanie wysłodków Gospodarka mineralno-witaminowa jest bardzo ważna, gdyż bez tego organizm konia nie jest w stanie prawidłowo funkcjo - nować. Wapń i fosfor są jednymi z najważniejszych elementów, ponieważ odpowiadają za układy kostny i nerwowy oraz za prze - miany energetyczne wmięśniach. Wciele konia aż ok. 99%wap - nia znajduje się w kościach. Niedobór wapnia jest bardzo groź - ny i może spowodować demineralizację kości oraz sztywność mięśni. Taki niedobór występuje bardzo rzadko, gdyż jest go sporo w paszach treściwych, niewskazany jest za to jego nad - miar, ponieważ powoduje zaburzenie wchłaniania wapnia i po - wstawanie kamieni jelitowych. Prawidłowy stosunek wapnia do fosforu u dorosłych koni powinien wynosić od 1 : 1 do 3 : 1. Niemelasowane wysłodki buraczane Tofi Horses zostały poddane analizie pokarmowej – zawierają w swoim składzie wapń w ilości 0,72% suchej masy oraz 0,03% fosforu. Zde - cydowana przewaga wapnia pozwala na stosowanie ich jako świetnego uzupełnienia paszy treściwej w dawce pokarmowej koni. Wysoki stosunek wapnia do fosforu wyrównuje poziom zaburzony poprzez inne pasze, które zawierają więcej fosforu (np. ziarna zbóż). Wysłodki buraczane są paszą, która stanowi uzupełnienie dawki pokarmowej koni, ale nie powinny być sto - sowane jako pasza wyłączna. Co zatem zawierają wysłodki? Skład wysłodków buraczanych to średnio 8-10% białka, 7% cu - krów i średnio 12-16 MJ/kg energii strawnej. Znaczną część – 16% – w wysłodkach stanowi samo włókno, które jest jednym z najważniejszych elementów prawidłowej diety konia. Wy - słodki zawierają też lizynę (aminokwas) na poziomie ok. 3%, popiół – 9% (składniki mineralne), a także fosfor – ok. 0,1%, wapń – 0,7%, potas – ok. 1%, sód – 0,25% oraz tłuszcze – 0,7%. Niską zawartość fosforu w niemelasowanych wysłodkach bu - raczanych warto uzupełnić dodaniem do diety np. otrębów pszennych albo lucerny (np. w formie sieczki), mającej równo - cześnie właściwości obniżające kwasowość samych wysłodków. Aby zwiększyć różnorodność pokarmu, do wysłod - ków możemy dodać łuski słonecznika lub zioła. Mirosław Ruszczyński TOFI HORSES 81 1/2022 H & B A R T Y K U Ł P R O M O C Y J N Y

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz