Horse&Business Magazine 1/2023

G łówna różnica pomiędzy sezonami żywieniowy - mi to rodzaj paszy objętościowej. Trawa versus siano. Wypas na pastwisku versus żywienie su - che. I tutaj wkracza pierwsza różnica, czyli nawodnienie organizmu. Zielonka pastwiskowa zawiera ok. 50-80% wody. Sia - no już tylko ok. 8%. Ponadto badania dowiodły, że konie mniej chętnie piją zimną wodę podczas chłodnej pogody. W efekcie treść pokarmowa przechodząca przez układ po - karmowy jest niewystarczająco nawodniona, co może pro - wadzić do kolek. NWKT Omega-3 Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 dość obficie występują w trawie i roślinach zielonych. Nie - stety, siano traci większość z nich podczas suszenia. Kwasy te są budulcem błon komórkowych i są klu - czowe dla zachowania ich struktury i funkcji, a także dla powstawania nowych komórek. Mają udowodnione dzia - łanie przeciwzapalne, wspierają widzenie, układ nerwowy i układ odpornościowy. Dostarczanie ich do organizmu w okresie pozapastwi - skowym jest korzystne dla wszystkich koni, a powinno być konieczne dla osobników z niedowagą, starszych, chorych, a także koni w treningu i rosnących. Podaż kwasów tłuszczowych omega-3 można zapew - nić, podając koniom świeżo zmielone siemię lniane. Całe nasiona lnu zawierają 30% tłuszczu o wysokiej zawar - tości kwasów omega-3. Są pod tym względem wyjątko - we na tle pozostałych pokarmów podawanych koniom. Już 150-250 gramów świeżo zmielonych, niegotowanych nasion dostarcza mniej więcej tyle kwasów omega-3 co kil - kugodzinny wypas na pastwisku. Witamina E Drugim składnikiem odżywczym, które siano traci prawie w całości po niedługim okresie od ścięcia, jest witamina E. Jest ona silnym antyoksydantem uszczelniającym błony komórkowe, chroniąc wbudowane w nie nienasycone kwa - sy tłuszczowe przed utlenieniem. Bez właściwej ochrony następuje rozszczelnienie błony komórkowej, co prowadzi do upośledzenia funkcji, uszkodzenia białek, uszkodzenia DNA i zniszczenia komórek i tkanek. Szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego to obniżona od - porność organizmu, ból mięśni i stawów, pogorszona wy - dolność treningowa, zwiększone ryzyko wystąpienia cho - rób układu oddechowego, podatność na zmiany i choroby skóry oraz kruchość ścian naczyń krwionośnych. Witami - na E ma także wpływ na procesy metaboliczne i zapobiega uszkodzeniom układu nerwowego. Warstwa sierści zimą może maskować chudnięcie lub złą kondycję konia, dlatego istotne jest regularne monitorowanie kondycji koni poprzez palpacyjną ocenę grubości tkanki tłuszczowej na żebrach. 69 1/2023 H & B Ż Y W I E N I E REKLAMA

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz