Horse&Business Magazine 1/2023

Witamina E w suchych produktach występuje w bardzo małej dawce, a jej ilość maleje z czasem przechowywania. W codziennym żywieniu można uzupełnić jej podaż, suple - mentując preparatami z witaminą E w ilości odpowiedniej dla konkretnej grupy użytkowej koni. Potencjał ziół Zioła i rośliny o właściwościach prozdrowotnych mają ogromny potencjał. Dostarczają szerokiego wachlarza składników odżywczych pozytywnie wpływających na ko - nie: polifenole, glikozydy, flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy itp. W naturalnych warunkach konie pobierały zioła i rośli - ny odżywcze w dużych ilościach. Aktualne standardy utrzy - mania koni mocno ograniczyły ilość spożywanych gatun - ków roślin, dlatego szczególnie warto je stosować u koni niemających dostępu do pastwisk, czyli idealnie wpisują się w menu w okresie pozapastwiskowym. Pastwiska o zróżnicowanej runi z dostępem do różnego rodzaju krzewów i drzew to rzadkość. Obecność ziół w sia - nie jest jeszcze mniejsza, gdyż ilość gatunków roślin na łą - kach jest ograniczona. Ponadto wiele z tych wartościowych roślin nie wyrasta tak wysoko jak trawy, więc po skoszeniu nie znajdują się w składzie siana. Zapobieganie zmarznięciu Często pojawiającym się zagadnieniem w kontekście zi - mowego żywienia jest zapobieganie zmarznięciu. Konie świetnie tolerują temperatury poniżej 15°C, a nawet 20°C. Na odporność na warunki atmosferyczne wpływają oczywi - ście stan zdrowotny konia, jakość okrywy włosowej i gru - bość tkanki tłuszczowej. Wszystkie te trzy czynniki są uza - leżnione od poprawnego żywienia. Zioła i rośliny o właściwościach prozdrowotnych najlepiej dodawać do diety koni nawet przez cały okres pozapastwiskowy. Można skorzystać z gotowych mieszanek lub podawać pojedynczo dobrane gatunki. Warto robić okresowe przerwy w podawaniu poszczególnych odmian. Fot. Karolina Pilichowska 70 1/2023 H & B Ż Y W I E N I E

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz