Horse&Business Magazine 1/2023

Składnikiem diety, który wytwarza ciepło „od we - wnątrz”, jest włókno strawne, w większości dostarczane w sianie. Jest ono trawione w jelicie grubym w procesie fermen - tacji bakteryjnej, której produktem ubocznym jest ciepło. Nie każde siano ma taki sam potencjał „grzewczy”. Bardziej dojrzałe, grube, trudniejsze do przeżucia siano będzie do - starczać mniej dobrze strawnego włókna niż drobniejsza, bardziej liściasta odmiana. Schudnie czy przytyje? Istotnym aspektem utrzymania właściwej kondycji i tem - peratury ciała jest odpowiedni bilans kaloryczny, czyli ko - relacja pomiędzy dostarczoną ilością energii organizmowi wraz z pożywieniem a wydatkiem energii w ciągu dnia. Zimą niektóre konie tyją, bo są odstawiane od pracy. Powo - dem przybierania na masie zwykle jest zmniejszenie ilości wymuszonego ruchu. Przyczyn chudnięcia może być bar - dzo wiele. Najczęstszymi są podwyższone zużycie kalorii na ogrzanie organizmu, zmniejszona podaż dobrej jakości energii strawnej i białka (siano zawiera ich często mniej niż pastwisko) i kwestie weterynaryjne. Kluczowe są indywidualne podejście, ocena zapotrze - bowania danego konia na energię i dostosowanie dawki do danego osobnika. Głównym wyznacznikiem do wprowa - dzenia zmian w diecie jest kondycja wizualna. aa Fot. Karolina Pilichowska 71 1/2023 H & B Ż Y W I E N I E REKLAMA

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz