HORSE&BUSINESS 1/2025

Fot. Optifeed Lekarz weterynarii Michał Stachowiak, specjalista rozrodu zwierząt oraz chorób koni, od 2009 r. zajmuje się medycyną weterynaryjną koni, m.in. leczeniem chorób wewnętrznych, chirurgią i ortopedią. W 2015 r. wraz z żoną założył gabinet weterynaryjny Morbus-Vet, który od 2021 r. funkcjonuje w Turostowie w powiecie gnieźnieńskim. Gabinet świadczy usługi stacjonarnie, a pracujący w nim lekarze weterynarii dojeżdżają do pacjentów także w terenie. W gabinecie znajdują się dwadzieścia boksów, sala operacyjna i laboratorium, a opiekę nad pacjentami sprawuje wykwalifikowany zespół pięciu lekarzy weterynarii i trzech techników. Ze szczegółową ofertą szpitala można zapoznać się na stronie internetowej www.szpitaldlakoni.pl. 1/2025 31 H & B ARTYKUŁ PROMOCYJNY logicznych szczelin między zębami, prowadzących do stanu zapalnego przyzębia). Trafiają do nas także konie cierpiące na tzw. choroby cywilizacyjne, związane z warunkami utrzymania zwierząt – chorobę wrzodową żołądka (EGUS) i astmę koni, w przypadku których niezwykle ważna jest możliwość wykonania badania endoskopowego. Szczególnej opieki wymagają przypadki nagłe, takie jak rany, poważne urazy wymagające natychmiastowej interwencji, a także kolki, w tym te wymagające leczenia operacyjnego i zaangażowania całego zespołu. Josera stworzyła żywność dostosowaną do potrzeb wrażliwych koni. Dlaczego samo żywienie owsem i sianem już nie wystarczy? Dla wielu koni żywienie sianem i owsem może być wystarczające i spełniać zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Problemy pojawiają się, gdy zwierzę cierpi na schorzenie wymagające modyfikacji diety. U koni są to m.in.: • insulinooporność, występująca przy dysfunkcji środkowej części przysadki mózgowej i syndromie metabolicznym, prowadząca do ochwatu, • choroba wrzodowa żołądka, • zapalenie jelit (np. GDJ lub IBD), • zaawansowane problemy stomatologiczne, utrudniające rozcieranie pokarmu, • alergie pokarmowe. W przypadku podejrzenia choroby związanej z dietą u swojego wierzchowca należy przeprowadzić dokładną diagnostykę. Na podstawie wyników badań można opracować dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb konia. Ważne jest, aby wybierać produkty, które wspierają konkretne potrzeby zdrowotne i są dobrze tolerowane przez konie. Na przykład przy chorobach wrzodowych żołądka warto wprowadzić produkty o obniżonej zawartości cukru i skrobi, ale jednocześnie o wysokiej smakowitości, np. Josera Help MyoGast Struktur lub suplement Josera Gastro Relax, które łagodzą podrażnienia i wspierają układ trawienny. Jakie problemy zdrowotne u koni można skutecznie wspierać dzięki produktom Josera? Wprowadzenie do diety gotowych pasz od Josery może być korzystne dla koni w okresie rekonwalescencji, np. po operacji kolki, w okresie zwiększonego zapotrzebowania na składniki pokarmowe, np. w ciąży, w czasie laktacji i w okresie wzrostu. Produkty Josery ważne są też dla koni sportowych, zwłaszcza w okresie intensywnych startów, dla koni cierpiących z powodu choroby wrzodowej żołądka, dla tych z insulinoopornością i tych mających trudności z rozdrabnianiem paszy. Warto produkty Josery podawać też koniom starszym, które powinny przybrać na wadze, a także wymagającym dodatkowej suplementacji, np. dodatku selenu, miedzi lub cynku. Dlaczego zdecydował się Pan wprowadzić do diety swoich pacjentów produkty Josera? W pracy spotykamy się z wieloma końmi, wymagającymi modyfikacji diety ze względu na swój stan zdrowia. Szeroki wybór gotowych pasz daje nam większy wachlarz możliwości w zakresie doboru optymalnej dla pacjenta diety. Oprócz analizy składu mieszanek paszowych, musimy też brać pod uwagę preferencje konia, które potrafią być naprawdę wygórowane. W takich sytuacjach musimy mieć wiele opcji, by w końcu trafić w smak wierzchowca. Josera posiada w swoim asortymencie bardzo dobrej jakości, smakowite pasze, które odpowiadają wymaganiom żywieniowym naszych pacjentów. aa

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz