Horse&Business Magazine 2/2021

ŻYWIENIOWE ASPEKTY REGENERACJI POTRENINGOWEJ KONI Cztery kluczowe kwestie związane z żywieniem zapewniającym optymalną regenerację po treningu to uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach, naprawa i regeneracja mięśni, naprawa mikrouszkodzeń okolic okołostawowych i oczywiście nawodnienie. Tekst: Karolina Pilichowska, zdjęcia: NUBA Equi, CAVALIADA 68 HORSE & BUSINESS Uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach Mięśnie podczas treningu zużywają zmagazynowany w nich glikogen jako paliwo. Podczas pracy o dużej intensywności mięśnie pracują w warunkach beztle - nowych i wykorzystują głównie glikogen jako źródło energii. Natomiast w pracy o niskiej i umiarkowanej intensywności przede wszystkim spalane są kwasy tłuszczowe w warunkach tlenowych, oszczędzając zapasy glikogenu mięśniowego. Gdy zapasy glikogenu mięśniowego zostaną wyczerpane, koń wykazuje zmęczenie i pogorszoną siłę mięśni. Jeśli uzupełnie - nie do poziomów sprzed treningu nie nastąpi, może to negatywnie wpłynąć na późniejsze wyniki. Jest to szczególnie istotne dla koni trenujących lub startują - cych w konkursach kilka dniu pod rząd. Resynteza glikogenu w organizmie jest najbardziej efek - tywna bezpośrednio po wysiłku. Podanie posiłku bazu - jącego na zbożach w przeciągu godziny po zakończeniu treningu daje najlepsze rezultaty. Zawarta w ziarnach zbóż skrobia jest wchłaniana jako glukoza i bezpośred - nio wykorzystywana do uzupełnienia zapasów gliko - genu. Popularny owies zawiera łatwo strawną skrobię co jest jego niewątpliwa zaletą w tej sytuacji. Natomiast ziarna takie jak kukurydza, pszenica czy jęczmień muszą być poddane wstępnej obróbce, gdyż skrobia w nich zawarta jest trudniej strawna. Mikronizacja, ekstruzja i ewentualnie gotowanie ziaren poprawia strawność

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz