Horse&Business 2/2022
69 2/2022 W yjątkowe, prozdrowotne działanie spiruliny (łac. Arthrospira platensis ) sprawia, że od lat wykorzystywana jest ona jako suplement dla ludzi. Setki opracowań naukowych przeprowadzonych na ludziach, zwierzętach oraz in vitro wykazały potencjał tej rośliny jako środka wspomagającego wiele obszarów zdro - wia. Od kilku lat spirulina jest także stosowana jako doda - tek do pasz zwierząt gospodarskich, hodowlanych, a także domowych, np. kotów i psów. Poprawa jakości życia i zdrowia Spirulina sukcesywnie zyskuje uznanie także wśród ko - niarzy i lekarzy weterynarii ze specjalizacją chorób koni. Jej wpływ na układ odpornościowy w próbach doświad - czalnych wykazano wiele razy. Jednym z najbardziej zna - czących był wzrost odporności osób z AIDS, potwierdzony w 12-miesięcznych badaniach w 2015 r., gdzie grupa ba - dawcza wynosiła 169 osób 1 . Badania na zwierzętach, w tym koniach, wielokrotnie przyczyniły się do poprawy jakości życia i zdrowia ludzi, gdyż większość mechanizmów biologicznych, np. praca białych krwinek odpowiedzialnych za odporność i zwalcza - nie infekcji, przebiega tak samo. Dzięki tej wiedzy możemy przyjąć niektóre badania na ludziach jako wymierne także dla koni. Obszary, w których badania dotyczące spiruliny przekładają się także na konie, to wspomniane wyżej wspo - maganie układu odpornościowego, także w kontekście walki z alergiami, polepszenie funkcji oddechowych u koni z astmą (RAO) oraz poprawa zdrowia metabolicznego. Walka z alergiami Jedne z pierwszych doniesień o skuteczności spiruliny w walce z alergią pochodzą z początku 2000 r., gdy dr Ra - mirez wykazał w badaniach in vitro hamowanie uwalnia - nia histaminy przez fikocyjaninę (unikalna biliproteina zawarta właśnie w tej aldze). W 2005 r. przeprowadzono pierwsze badanie na ludziach, które potwierdziło, że spiru - lina znacznie – aż o 32% – zmniejsza uwalnianie histaminy poprzez obniżenie poziomu interleukin biorących udział w powstawaniu reakcji alergicznej. Wyniki te wskazują, że spirulina może modulować profil Th u pacjentów z aler - gicznym nieżytem nosa poprzez hamowanie różnicowania komórek Th2, częściowo przez hamowanie wytwarzania IL-4. To badanie pokazuje skuteczność spiruliny w hamo - waniu alergicznych reakcji wysiękowych i daje dużą na - dzieję dla właścicieli koni z wysiękami z nosa 2 . Pozytywny wpływ spiruliny na konie z alergią zarówno oddechową, jak i skórną, a także powodowany nimi head- shaking potwierdza dr Eleanor Kellon, będąca uznanym na świecie od ponad 30 lat autorytetem w dziedzinie żywienia koni i jednym z nielicznych ekspertów w dzie - dzinie zastosowań nutraceutyków dla koni: „Spirulina wspiera zrównoważoną produkcję przeciwciał i stabiliza - cję komórek uwalniających histaminę. Zapewnia wspar - cie antyoksydacyjne dla tkanek narażonych na działanie substancji drażniących i alergenów” 3 . Może być skuteczną alternatywą dla kortykosteroidów i leków rozszerzających oskrzela w kontrolowaniu objawów alergicznych dróg od - dechowych. Spirulina okazała się być także bardzo efektywna w li - kwidowaniu objawów alergii skórnych, takich jak świąd, puchnięcie czy wypryski. Jest nadzieją dla koni z lipcówką i w wielu przypadkach znacznie zmniejszyła lub wyelimi - nowała symptomy. Zalecana dawka to 2 x 20 g spiruliny dziennie, a poda - wanie jej w większej ilości nie stanowi zagrożenia, jeśli po - chodzi ona ze sprawdzonego źródła. Doktor Kellon zaleca Jak podawać? Spirulina ma dość specyficzny zapach i smak, który dla wie- lu koni nie ma znaczenia i zjadają ją ze smakiem. Zdarza się jednak, że jest zjadana niechętnie, warto wtedy wprowadzać ją do żywienia stopniowo, zaczynając od niewielkich porcji. Można także spróbować zmieszać ją z sokiem jabłkowym, meszem lub innym posiłkiem, który zwykle smakuje wybred- nym koniom i zamaskuje jej smak. H & B Ż Y W I E N I E Fot. Karolina Pilichowska
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz