Horse&Business 2/2022

70 2/2022 H & B Ż Y W I E N I E też stosowanie jej w połączeniu z ziołem Gynostemma Jia - ogulan 4 , ale przede wszystkim kładzie nacisk na popraw - ne zbilansowanie podstawowej diety koni, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej podaży miedzi, cynku i ma - gnezu. Pierwiastków tych często brakuje w trawie pastwi - skowej. W sianie natomiast, oprócz wymienionych mikro - elementów, dodatkowo brakuje witamin, w szczególności witaminy E. Otyłość i syndrom metaboliczny Wpływ spiruliny na metabolizm energii i cukrów, dający potencjał jako wsparcie dla koni borykających się z pro - blemami metabolicznymi, został potwierdzony w bada - niach przeprowadzonych na uniwersytecie przyrodniczym we Wrocławiu 5 . W badaniu opublikowanym w 2017 r. zbadano wpływ spiruliny na dwanaście koni ze stwierdzonym syndromem metabolicznym (EMS). Sześć koni otrzymywało granulo - waną spirulinę, a sześć koni siano z tymotki. W osobnej grupie kontrolnej sześć zdrowych koni, bez syndromu me - tabolicznego, również otrzymywało siano. Po trzech mie - siącach wykazano, że konie otrzymujące spirulinę szybciej traciły zbędne kilogramy i miały lepsze parametry w wyni - kach badań krwi. Ponadto pięć z sześciu koni cierpiących na syndrom metaboliczny po trzech miesiącach suplemen - tacji wykazało negatywny wynik EMS. Podobne wyniki uzyskano w badaniach na ludziach. Ba - dania na pacjentach z cukrzycą, która pod pewnymi wzglę - dami ma wspólny mianownik z chorobami metabolicznymi u koni, „wyraźnie dowiodły, że spirulina moduluje profil glukozowo-lipidowy i wykazuje wybitne właściwości prze - ciwzapalne poprzez hamowanie SREBP-1c i wzmacnianie biogenezy mitochondriów w wątrobie. Tak więc spirulina może być uważana za dodatek do konwencjonalnych środ - ków przeciwcukrzycowych” 6 . Alga ta jest także nadzieją dla koni otyłych. W pięciu na siedem badań wykazano, że spirulina sprzyja utracie wagi 7 . Bogactwo składników odżywczych Spośród 30 tys. do tej pory odkrytych alg spirulina jest naj - bardziej niezwykłą rośliną odżywczą. Do dnia dzisiejszego nie znamy żadnego ziarna, owocu czy innej rośliny, która byłaby bogatsza w naturalne substancje odżywcze. Szacu - je się, że 1 g spiruliny dostarcza tyle samo składników od - żywczych co 1 kg warzyw. Samego beta-karotenu zawiera ok. 10 razy więcej niż marchew. Jej moc antyoksydacyjna jest znacznie wyższa niż witaminy C czy E. Ponadto wyróż - nia ją wysoka zawartość witaminy B12, której źródeł w die - cie koni jest stosunkowo mało. Częściej można znaleźć ją w diecie mięsożerców. „Spirulina spp. i jej produkty są wykorzystywane w rol - nictwie, przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, perfu - meryjnym i medycznym. Spirulina wykazuje szereg działań Obszary, w których badania dotyczące spiruliny przekładają się na konie, to wspomaganie układu odpornościowego, także w kontekście walki z alergiami, polepszenie funkcji oddechowych u koni z astmą (RAO) oraz poprawa zdrowia metabolicznego.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz