Horse&Business 2/2023

D ieta ma ogromny wpływ na organizm konia. Może zarówno aktywizować, jak i wyciszać. Zbytnia po - budliwość i nerwowość to częsty problem u koni. W wielu przypadkach można je skutecznie wyeliminować lub znacznie zmniejszyć, wprowadzając odpowiednie zmia - ny w żywieniu. Przyczyna nerwowości Nadreaktywność może mieć wiele przyczyn. Odpowiednio dopasowana dieta może ją korygować, ale trzeba wziąć pod uwagę także przyczyny nieżywieniowe. Powodem mogą być czynniki środowiskowe, uwzględniające sposób utrzyma - nia, rytm dnia, dostęp do swobodnego ruchu i kontaktów społecznych. Nerwowość mogą powodować również źle dopasowany sprzęt, błędy treningowe, problemy behawio - ralne i stany chorobowe. Niestabilność charakteru, a także problemy treningowe nierzadko są objawem choroby wrzo - dowej, a jej leczenie opiera się w dużej mierze na wprowa - dzeniu odpowiedniej diety. Za dużo energii Konie różnią się między sobą pod względem zapotrzebo - wania energetycznego. Niektóre potrzebują dużej ilości kalorii w diecie, by utrzymać dobrą kondycję, a inne po - trzebują niewiele energii, zachowując przy tym doskonałą kondycję i chęć do pracy. Podstawą żywienia jest pasza objętościowa. U wielu koni wraz z odpowiednią suple - mentacją stanowi ona kompletną, poprawnie zbilansowa - ną dietę. Pasza treściwa to uzupełnienie paszy objętościowej. Jej ilość dostosowujemy do konkretnego przypadku, uwzględniając indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Żadna dieta nie zmieni temperamentu konia, jednak to, co koń je, może znacząco wpłynąć na jego poziom energii i sprawne działanie układu nerwowego. Uwzględnienie czynników dietetycznych może pomóc zmniejszyć strach, niepokój i reaktywność oraz wspomóc koncentrację. Fot. Karolina Pilichowska 71 2/2023 H & B Ż Y W I E N I E

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz