Horse&Business 3/2022

BŁĘDY W ŻYWIENIU KONI PODCZAS REKONWALESCENCJI Jedną z najczęstszych przyczyn ograniczenia ruchu u koni są kontuzje aparatu ruchu. Tak zwany „areszt boksowy” jest konieczny także w innych dolegliwościach koni. Nierzadko poza miejscowym problemem, np. kontuzją kończyny czy zranieniem, czują się one świetnie. O ile nie jest to choroba ogólnoustrojowa, zwykle chęć do ruchu konia pozostaje prawie niezmieniona. Ograniczenie ruchu spowodowane koniecznością leczenia niesie za sobą zmianę dawki pokarmowej. W ydatek energetyczny u koni podczas rekonwa - lescencji jest mniejszy, a zatem dawka pokar - mowa również musi zostać zmniejszona. Wśród najczęstszych błędów, które można zaobserwować podczas le - czenia koni, znajdują się zaniechanie podstawowej suplemen - tacji oraz niedostosowanie dawki pokarmowej pod względem kalorycznym. Zaniechanie suplementacji Podczas rekonwalescencji często z dziennej dawki odejmuje się paszę treściwą i w menu pozostaje samo siano. Czasem pasza treściwa jest podawana w ilości zmniejszonej lub sym - bolicznej. Wytyczne dotyczące zalecanego dawkowania przez producenta nie są respektowane, co skutkuje także zmniej - szeniem podaży wszystkich składników odżywczych. Ograniczając kalorie, ograniczamy także podaż innych składników odżywczych: białka, kwasów tłuszczowych, mine - rałów i witamin. A tych dwóch ostatnich szczególnie wtedy, gdy obniżamy podaż pasz suplementowanych. Odpowiednie spożycie dobrej jakości białka jest jednak istotne dla utrzyma - nia masy mięśniowej, a także dla zachowania prawidłowych czynności hormonów peptydowych, białek enzymatycznych, odpornościowych i transportujących. Podstawowa suplementacja jest konieczna u każdego konia jako uzupełnienie diety składającej się z samej paszy objętościowej. Makroelementy, mikroelementy i – w przy - padku koni pozbawionych dostępu do pastwiska – witami - ny nie występują w wystarczających ilościach i proporcjach w sianie. Choroba czy kontuzja wymaga regeneracji tkanek, walki z drobnoustrojami itp., co zwiększa zapotrzebowanie na niektóre z nich. Dostarczanie diety niedoborowej, np. składa - jącej się z samego siana, może skutkować spowolnieniem lub upośledzeniem przebiegu reakcji w organizmie i spowolnie - niem procesu leczenia. Niedożywienie ma podstawę nie tylko w kaloriach i niedo - wadze. To stan, w którym do organizmu dostarczane są zbyt małe ilości niektórych składników odżywczych niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania – na przykład mi - kroelementów czy witamin, których obecność jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych. Fot. Karolina Pilichowska 72 3/2022 H & B Ż Y W I E N I E

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz