Horse & Business Magazine 3/2024

zmęczenia oraz zaburzeniami koordynacyjnymi. Niedostateczna ilość glukozy w organizmie prowadzi do dysfunkcji mózgu i układu nerwowego. Ponadto może prowadzić do problemów metabolicznych w związku z zaburzeniami pracy takich narządów jak: tarczyca, wątroba, nadnercze oraz układy kostno-stawowy, mięśniowy i hormonalny. Jeśli naszym celem jest efektywne budowanie masy mięśniowej, czynnikiem kluczowym jest zachowanie właściwej podaży energii i uzyskanie dodatniego bilansu energetycznego. Należy jednak pamiętać, że przeszacowanie potrzeb energetycznych i nadmierny pobór energii będą prowadzić do niepożądanego przyrostu tkanki tłuszczowej. Niezbędne białko W aspekcie budowania masy mięśniowej niezwykle ważne jest wprowadzenie dodatniego obrotu białek mięśniowych, co wiąże się z dostępnością białek w diecie. Dobowa podaż białka u jeźdźca powinna wynosić 1,5-2 g białka na kilogram masy ciała. Bardzo ważna jest również jego zawartość w każdym posiłku w ciągu dnia oraz okresy przyjmowania (co 3-4 h). Źródłami białka powinny być produkty naturalne (chude mięso, ryby, jaja, mleko oraz jego przetwory, rośliny strączkowe, tofu itp.). Jak przyjmować węglowodany? Dobrze zbilansowana dieta sportowca powinna pokrywać w pełni zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze wyczynowych sportowców. Podaż węglowodanów jest kluczowym elementem właściwej strategii żywieniowej. Bardzo często można zaobserwować u sportowców ograniczenie podaży tego ważnego makroskładnika w celu redukcji masy ciała, co może znacznie obniżyć zdolności wysiłkowe sportowca. Niektórzy sportowcy wierzą, że w ich diecie najważniejsza jest podaż białka. Wybrane funkcje węglowodanów w żywieniu sportowców wytrzymałościowych: Ważne jest, aby znaleźć równowagę pomiędzy odpowiednim snem, uzupełnianiem energii i komfortem układu pokarmowego. Warto ograniczyć spożycie tłuszczów oraz błonnika, a porcje białka nie powinny być zbyt duże. zacja wyżej wymienionych cech i związanej z nimi efektywności wysiłkowej wymaga właściwego odżywienia organizmu związanego z zapewnieniem optymalnej dostępności energii i podaży kluczowych składników odżywczych, ale także odpowiedniego nawodnienia organizmu sportowca. Co więcej, żywienie i suplementacja mogą warunkować także skuteczność wielu „pozawysiłkowych” czynników, wpływających na wydolność fizyczną i poziom sportowy zawodnika. Sportowcy dyscyplin jeździeckich w wielu przypadkach odżywiają się jednak nieprawidłowo, co związane jest m.in. z nieregularnością przyjmowania posiłków i płynów oraz nieodpowiednim składem ilościowo-jakościowym diety. Niezbędne są zatem makroskładniki diety, które pomogą w stymulacji siły, mocy i wytrzymałości sportowca. Energia – skąd czerpać? Wydolność fizyczna naszego organizmu uzależniona jest od wielkości zapasów energetycznych, które nagromadzimy w ustroju. Organizm ludzki ma zdolność magazynowania węglowodanów w postaci glikogenu. Jeżeli trening jest intensywny i długotrwały, może dojść do znacznego wyczerpania się jego zapasów w organizmie, co skutkuje odczuciem Fot. AdobeStock/Victoria 3/2024 101 H & B ŻYWI ENI E

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz