Horse&Business 4/2024

W okresie pastwiskowym konie pobierają spore ilości witaminy E , ale w żywieniu zimowym jej podaż w paszy objętościowej jest bliska zeru, gdyż siano bardzo szybko traci ją podczas przechowywania. Minimalna zalecana ilość witaminy E dla konia niepracującego to minimum 500 jednostek. Dla konia z problemami alergicznymi ilość tę należy co najmniej podwoić. Witamina E powinna być preferowanym wyborem przed witaminą C. Należy najpierw skoncentrować się na uzupełnieniu jej poziomu, a dopiero potem rozważyć dodatkową suplementację witaminą C. Zastosowanie witaminy C jako głównego frontu walki z wolnymi rodnikami i podnoszenia odporności może mieć negatywny skutek w postaci spotęgowania wchłaniania żelaza, które z kolei blokuje przyswajanie istotnego dla odporności cynku. Jeśli zdecydujemy się na suplementację witaminy C, zaleca się, aby była ona krótkoterminowa lub w formie naturalnych źródeł, takich jak suszone owoce. Działanie przeciwzapalne Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodnione działanie przeciwzapalne, co czyni je ważnym składnikiem diety koni alergicznych. Wspierają stabilizację błon komórkowych, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i regeneracji organizmu. Kwasy omega-3 występują obficie w runi pastwiskowej. Dla koni, które nie mogą korzystać z bujnego pastwiska, siemię lniane uważane jest za najlepsze i łatwo dostępne ich źródło. Zawierają je także nasiona chia, algi i olej rybi. W okresie pozapastwiskowym zaleca się suplementację nieparzonym siemieniem lnianym w ilości 100-200 g na 500 kg masy ciała, by zrekompensować brak pobierania kwasów omega-3 w zielonce. Mikrobiota jelitowa Mikrobiota jelitowa jest obszarem intensywnych badań, które z dnia na dzień dostarczają coraz więcej dowodów na kluczowe znaczenie mikroorganizmów zamieszkujących jelita ze szczególnym uwzględnieniem flory bakteryjnej układu pokarmowego dla ogólnego zdrowia, a także w kontekście alergii i chorób autoimmunologicznych. Badania wskazują, że równowaga mikrobiologiczna w jelitach odgrywa istotną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej. Ponadto ma kluczowy wpływ na odpowiednie przyswajanie składników odżywczych, a także jest odpowiedzialna za produkcję aminokwasów i niektórych witamin. Stosowanie probiotyków i prebiotyków może być pomocne w regulacji mikrobioty i zmniejszaniu nasilenia objawów. Antyoksydacja organizmu Alergia jest ściśle powiązana z mechanizmem stresu oksydacyjnego, który polega na nadmiernym wytwarzaniu wolnych rodników. Te reaktywne cząsteczki mogą indukować stany zapalne ra optymalnej pracy układów wewnętrznych, co może osłabiać zdolność organizmu do skutecznej regeneracji. Kontrolne badania krwi pozwalają ocenić stan odżywienia konia oraz umożliwiają wprowadzenie odpowiednich modyfikacji dietetycznych, co może znacząco poprawić ogólną kondycję i złagodzić objawy alergii. Badanie takich parametrów jak: morfologia, biochemia z jonogramem, poziom mikroelementów: cynku, miedzi, selenu i żelaza pozwala na ocenę stanu narządów wewnętrznych, nawodnienia organizmu, jakości czerwonych krwinek zaopatrujących organizm w tlen i zawansowania stanów zapalnych oraz na określenie ewentualnych niedoborów kluczowych minerałów. Te dane pozwalają na odpowiednie podjęcie działań weterynaryjnych, a w przypadku niedoborów na ich uzupełnienie, co ma duże znaczenie dla zdrowia koni z alergiami. Podstawa pracy komórek Odżywianie ma fundamentalne znaczenie dla pracy komórek organizmu, wpływając na różne aspekty ich funkcjonowania. Zbyt niska podaż poszczególnych składników odżywczych upośledza przemiany komórkowe, tym samym obniżając możliwości regulacyjne układu odpornościowego. Podstawą do poprawnego funkcjonowania organizmu jest prawidłowo zbilansowana dieta, uwzględniająca suplementację podstawową. Uwzględnia ona makroelementy, takie jak siarka, wapń i magnez, a także mikroelementy: cynk, miedź, selen, elektrolity oraz witaminy, a szczególnie witaminę E. Witamina E Silny antyoksydant, bujnie występujący w zielonce pastwiskowej, jest niezwykle istotną witaminą dla koni alergicznych. Fot. Karolina Pilichowska 4/2024 77 H & B żywienie

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz