Horse&Business 4/2024

oraz uszkadzać komórki i tkanki, co zaostrza odpowiedź immunologiczną na alergeny. Istnieje wiele przekonujących dowodów na to, że reaktywne formy tlenu (ROS) są znaczącymi, szkodliwymi mediatorami w chorobach alergicznych, szczególnie tych obejmujących układ oddechowy. Narażenie nabłonka dróg oddechowych na zanieczyszczenia, szkodliwe mikroorganizmy czy pyłki powoduje stres oksydacyjny i powstawanie ROS. Pokarmy i suplementy bogate w przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniem przez utlenianie, a to może łagodzić objawy alergii i poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego. Związki bioaktywne Polifenole to bioaktywne związki roślinne mające znaczący potencjał terapeutyczny i profilaktyczny w walce z chorobami alergicznymi. Polifenole, które są obecne głównie w roślinach i owocach, wykazują znaczące działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz immunomodulacyjne. Zioła oferują duże możliwości w walce z alergią, wspierając funkcjonowanie układu odpornościowego oraz łagodząc objawy alergiczne w obrębie zarówno układu oddechowego, skóry, jak i układu pokarmowego. Ich zdolność do modulowania odpowiedzi układu odpornościowego oraz neutralizowania wolnych rodników sprawia, że są cennymi komponentami w strategiach terapeutycznych i profilaktycznych. Szczególnie wartym uwagi polifenolem jest kwercetyna i jej udowodnione w badaniach właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Działa poprzez hamowanie wydzielania komórek tucznych, co prowadzi do zmniejszenia uwalniania histaminy i innych kluczowych czynników w reakcjach alergicznych i może być cennym składnikiem w terapii. Także antyocyjany mogą mieć korzystny wpływ na redukcję objawów alergicznych dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Zawierające je rośliny takie jak dzika róża, czarna porzeczka, aronia, jabłka, żurawina, winogrona, oregano, cykoria i buraki mogą stanowić wartościowy dodatek do diety koni alergicznych. Niezastąpiona spirulina O tej niebiesko-zielonej aldze słodkowodnej więcej można przeczytać w artykule pt.: „Niezwykłe właściwości zdrowotne spiruliny” („Horse & Business Magazine” 2/2022). Spirulina jest bogatym w polifenole, naturalnym suplementem o szerokim działaniu prozdrowotnym, w tym przeciwalergicznym. Badania przeprowadzone in vitro, a także na modelach zwierzęcych i ludziach wskazują, że spirulina może zmniejszać objawy alergii, takie jak świąd, katar, a nawet kaszel i duszności poprzez utrzymanie homeostazy płuc, stabilizację komórek tucznych oraz działanie na mechanizmy zapalne i immunologiczne. Jest szczególnie polecana przy alergiach oddechowych. Zalecana dawka to 20 gramów dwa razy dziennie, a w razie potrzeby może być zwiększona. Wspomagające działanie chondroityny Gdy sama spirulina nie daje efektu, można dodać do niej siarczan chondroityny, który często jest składnikiem suplementów wspomagających zdrowie stawów. Badania laboratoryjne wykazały, że siarczan chondroityny może hamować produkcję przeciwciał IgE, które są zaangażowane w reakcje alergiczne oraz redukować stany zapalne. Połączenie siarczanu chondroityny ze spiruliną może efektywnie łagodzić objawy alergii. Zalecana ilość to 2500- -5000 mg dwa razy dziennie dla konia o masie ok. 500 kg. Oprócz wymienionych powyżej witamin, mikroelementów, polifenoli i spiruliny zdolności antyoksydacyjne organizmu wspomagać może szereg innych substancji i fitoterapeutyków, które mogą być uwzględnione w diecie koni. Należą do nich glutamina, N-acetylocysteina, MSM, kurkuma, imbir, zielona herbata, kwas alfa-liponowy, miłorząb japoński, Boswellia oraz Jiaogulan. Odpowiedni czas U koni, u których objawy alergii pojawiają się sezonowo, zaleca się rozpoczęcie programu wsparcia poprzez suplementację na co najmniej 30 dni przed rozpoczęciem okresu alergicznego. Takie wcześniejsze działanie umożliwia organizmowi zwierzęcia przygotować się na kontakt z alergenami, co sprzyja lepszemu funkcjonowaniu układu odpornościowego i łagodzeniu objawów alergii. Prawidłowe odżywianie zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki, które są kluczowe dla optymalnego funkcjonowania komórek oraz utrzymania homeostazy całego organizmu. Niedobory lub niewłaściwe proporcje składników odżywczych mogą prowadzić do pogorszenia funkcji komórkowych i osłabienia układu odpornościowego, co zwiększa podatność na reakcje alergiczne i nasila objawy alergii. Natomiast wprowadzenie przemyślanej suplementacji może wesprzeć organizm w procesie leczenia i w walce z objawami choroby alergicznej. aa Fot. Karolina Pilichowska Wytarty ogon – typowy objaw alergiczny tzw. lipcówki 78 4/2024 H & B żywienie H & B Żywi eni e

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz