W sporcie wyczynowym liczba jednostek treningowych jest niejednokrotnie tak duża, że często przekracza możliwości regeneracyjne organizmu sportowca. Dochodzą do tego stres związany z zawodami, nieodpowiednia dieta, brak optymalnej ilości snu i urazy skutkujące koniecznością stosowania leków przeciwbólowych, co w konsekwencji prowadzi do uszkodzeń mikroflory jelitowej. Dodatkowo u wielu sportowców możemy zauważyć problemy z układem trawiennym czy zmniejszoną odporność organizmu. Wśród chorób żołądkowo-jelitowych wyróżnić należy: wrzody żołądka, refluks, zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego (IBS) oraz zespół rozrostu bakteryjnego (SIBO). Mogą też wystąpić zaburzenia procesu trawienia. Przyczynami nieprzyjemnych objawów mogą być między innymi nietolerancja laktozy i produktów z grupy Zaburzenia żołądkowo-jelitowe wśród sportowców FOODMAP (produkty łatwo fermentujące, które słabo się wchłaniają), nietolerancja glutenu czy nadmiar błonnika i białka w diecie. Stres oksydacyjny W grupie sportowców, którzy doświadczają problemów z układem pokarmowym, bardzo często są jeźdźcy. Cierpią oni na takie objawy jak: bóle brzucha, wzdęcia, gazy, biegunki, nudności, a czasem nawet wymioty. Te czynnościowe zaburzenia pracy jelit wynikają często z zaburzeń mikrobioty jelitowej bądź z niedostatecznego zaopatrzenia jelit w tlen oraz składniki odżywcze podczas długotrwałego treningu. Niedotlenienie tkanek generuje stres oksydacyjny i prowadzi do syntezy wolnych rodników, które dodatkowo uszkadzają barierę jelitową. Należy pamiętać, że szczelna bariera jelitowa uniemożliwia przedostawanie się toksyn i niechcianych substancji ze światła jelita do krwioobiegu, a także zapewnia dobry skład i kondycję bytujących w jelicie mikroorganizmów. Aktywność fizyczna i prawidłowy sposób odżywiania pomagają utrzymać zdrowie – to niewątpliwy fakt. Często jednak sportowcy wysokiego wyczynu cierpią na problemy żołądkowo-jelitowe. Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju nadwrażliwości pokarmowych czy związanych z tym chorób autoimmunologicznych, a także zredukować stany zapalne jelit, warto regularnie stosować dodatkowo odpowiednie probiotyki. Wpłyną one na poprawę nastroju i dobre trawienie oraz zapewnią pozytywną energię do działania. Natalia Palmowska dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej, amazonka Fot. AdobeStock/Paweł Kacperek 4/2024 79 H & B żywienie
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz