Horse&Business 4/2024

reklama • zmniejszenie stanu zapalnego i uszkodzeń mięśni podczas wyczerpujących ćwiczeń. Bezpośrednie dowody naukowe na potwierdzenie wpływu probiotyków na wydolność są niewielkie. Shing i wsp. w 2014 r. opublikowali wyniki interesujących badań sugerujących pozytywny wpływ probiotyków na wydolność. Wytrenowanych biegaczy poddano dwukrotnie próbie wydolności w postaci czasu do wyczerpania. Po 4-tygodniowym przyjmowania probiotyków (Lactobacillus rhamnosus CUL 63, Lactobacillus casei CUL 07, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum CUL 66, Lactobacillus fermentum CUL 67, Bifidobacterium breve CUL 69, Bifidobacterium bifidum CUL 20) czas do wyczerpania w upalnych warunkach (38 stopni Celsjusza) wzrósł o niemal 5 minut. Jednocześnie parametry świadczące o zwiększonej przepuszczalności jelit (stężenie LPS i test laktuloza-mannitol) zmniejszyły się. W 2016 r. opublikowano wyniki badań autorstwa Jagera i wsp. Badacze stwierdzili, że podczas trzech tygodni wyczerpujących ćwiczeń poziom interleukiny 6 był niższy podczas przyjmowania probiotyku (S. thermophilus FP4 i B. breve BR03). Zauważono też korzystny wpływ na zakres ruchu oraz nieistotne statystycznie obniżenie kinazy kreatynowej, co może świadczyć o mniejszym uszkodzeniu mięśni. Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów o charakterze probiotyków. Tego typu suplementy są zbawienne dla osób, które mają zaburzoną mikroflorę. Szczególnie polecane są dla osób po antybiotykoterapii, chorych na stany zapalne jelit, przewlekle zestresowanym, cierpiącym na alergie oraz nietolerancje pokarmowe czy choroby autoimmunologiczne. Uzupełnienie tych bakterii pozwala pozytywnie wpłynąć na stan układu odpornościowego, usprawnia trawienie oraz reguluje nastrój. Czym się kierować przy wyborze probiotyków? Ważne, aby probiotyk, który chcemy kupić, był jak najlepszej jakości. Producent powinien opisać ilość bakterii w preparacie oraz gatunki, które się tam znajdują. Ważne, aby obok nazwy gatunku danej bakterii pojawił się także numer szczepu. Na rynku pojawia się coraz więcej preparatów dobrej jakości. Warto także zmieniać preparaty co jakiś czas na inne, aby zapewnić sobie maksymalną różnorodność dobrych bakterii. Probiotyki – jak każdy suplement – jednym będą służyć lepiej, a innym gorzej. Ważny jest ich odpowiedni dobór, a to należy uzgodnić z gastrologiem lub dietetykiem. Wszystko zależy także od schorzenia, z jakim się borykamy, oraz od celu, jaki chcemy uzyskać za pomocą probiotykoterapii. Pamiętać także należy, że w przypadku niektórych dolegliwości, np. SIBO, niezbędna może okazać się również antybiotykote- rapia czy nawet operacja połączone z dietą Low FODMAP. aa 4/2024 81 H & B żywienie Specjalizuje się głównie w: • układanie indywidualnych diet (zdrowe odżywianie, redukcja masy ciała), • programy żywieniowe dla sportowców i osób aktywnych, • układanie planów żywieniowych w chorobach autoimmunologicznych, problemach z gospodarką węglowodanową (cukrzyca, insulinooporność), w problemach z tarczycą, problemach z zajściem w ciążę, • układanie diet przy problemach trawiennych (IBS, SIBO, zgaga, refluks). Zapraszam do kontaktu pod nr tel. 666-605-955 email: natpalmowska@gmail.com Dietetyk kliniczny i sportowy Natalia Palmowska

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz