Lider biznesu 1-2022 300

62 SEZON NA PIECZARKI Gwarancją udanych zbiorów jest utrzymywanie odpo - wiedniej temperatury podłoża i powietrza podczas poszczególnych etapów wzrostu grzybni. Dlatego też pieczarki na sprzedaż uprawiane są w specjalnie przy - stosowanych do tego obiektach przez cały rok. Sezon na te smaczne grzyby więc nigdy się nie kończy. Pieczarki można też uprawiać samodzielnie: w sprze - daży są specjalnie przygotowane podłoża z zaszczepioną grzybnią. (Tak na marginesie: uprawiać można nie tylko pieczarki, ale też borowiki, rydze, koźlarze, boczniaki, shiitake, a nawet trufle!). A kupować i uprawiać pieczarki warto, ponieważ–wbrew obiegowej opinii – jak i inne grzyby, nie są one pozba - wione wartości odżywczych. Ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu i cukrów są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Są przede wszystkim cennym źródłem potasu, witamin z grupy B i witaminy D. Minu - sem może być fakt, że są ciężkostrawne – jak to grzyby. Pieczarki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zapiekania, grillowania, marynowania, suszenia i mrożenia (po obgotowaniu lub przesmażeniu). Dodane do rosołu czy sosu nadadzą mu głębszego smaku i koloru. Sporo osób je pieczarki na surowo. Trzeba jednak wiedzieć, że opinie na temat bezpieczeństwa jedzenia pieczarek na surowo są podzielone. My polecamy spróbować brązowych pieczarek, które mają intensywniejszy aromat, zbliżony do grzybów leśnych. Ciekawym typem są wśród nich duże, otwarte owocniki, sprzedawane pod nazwą portobello, świetnie nadające się do grillowania i nadziewania. METRYCZKA Królestwo: grzyby Typ: podstawczaki Rodzina: pieczarkowate Rodzaj: pieczarka Gatunek: pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) Powierzchnia upraw: 247 ha Zbiory: 340 tys. ton TRENDY Ze względu na bardzo niską zawar - tość tłuszczu i cukrów pieczarki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny CIEKAWOSTKI ü U największych producentów pieczarek w Polsce zbiera się około 275 ton świeżych grzybów tygodniowo. ü Przez pewien czas do uprawy pieczarek wykorzystywano obiekty przynależne do Twierdzy Brześć, np. Prochownię Terespol, obiekt z 1913 r. ü Nowoczesne polskie pieczarkarnie to hale, w których może - my sterować wszystkimi parametrami związanymi z upra - wą, a wszystkie etapy produkcji, za wyjątkiem zbiorów, są zautomatyzowane. ü Pieczarka, jak inne grzyby, wykształciła mechanizm, dzięki któremu może chronić się przed innymi grzybami. W tym celu m.in. wytwarza nadtlenek wodoru. Ta sama substancja jest stosowana w pieczarkarniach do dezynfekcji pojemni - ków służących do uprawy. Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodni - czych uprawianych w Polsce. Cykl ten udowadnia, że nie tylko rośliny ozdobne i egzotyczne kwiaty mogą być bohaterami ciekawych historii. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne niż białe

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz