LIDER BIZNESU nr 2/2020

raport 34 z miłości d ogrodu TEKST i ZDJĘCIA: Jarema Andrzej Rabiński, Marzena Bronisz GRAFIKA: Marlena Tomecka Realizacja tzw. dachów zielonych jest postrzegana głównie jako ko- rzyść ekologiczna, rzadziej jako społeczna i przestrzenna. Najczęściej jednak nie zauważamy korzyści ekonomicznych z ich budowy. ZALETY SPOŁECZNO-EKONOMICZNE Projektowanie i budowa, a następnie eksploatacja dachów z zielenią, tworzy miejsca pracy dla np.: ● ● architektów i projektantów zieleni (architektów krajobrazu); ● ● producentów i dystrybutorów tzw. rozwiązań SYSTEMOWYCH; ● ● producentów POSZCZEGÓLNYCH warstw technicznych (w tym: hydroizolacji, termoizolacji, drenażu), jak też wytwórców substra- tów, szkółkarzy itp.; ● ● specjalistycznego nadzoru inwestorskiego i/lub autorskiego, jak też dozoru technicznego; ● ● wykonawców oraz podwykonawców; ● ● jak też ogrodników i konserwatorów dachów ekologicznych. Dachy obsadzone roślinami, na obszarach zabudowanych są: ● ● dodatkowymi powierzchniami chłonnymi wody opadowej lub roztopowej, którą retencjonują: - zatrzymując od 15% do 90% wody opadowej lub roztopowej z jednego opadu w danym miejscu; - a średnia retencja waha się w granicach 50 ~ 60% już przy zastosowaniu 2 cm warstwy sub- stratu i zieleni; tym samym zmniejszają lub eliminują za- grożenie powodzią – powodują oszczędności środków finansowych przeznaczanych na zabez- pieczenie przeciwpowodziowe; ● ● poprzez czasowe zatrzymanie nadmiaru wody opadowej lub roztopowej – powodu- ją opóźnienie raptownych – gwałtownych spływów (np. burzowych) z powierzchni, które w przypadku ich braku byłyby utwardzone, przeciwdziałają przeciążeniu kanalizacji burzowej – a tym samym eliminuje wydatki na remont lub rozbudowę kanalizacji, w celu zwięk- szenia jej chwilowej przepustowości. KORZYŚCI EKONOMICZNE Z REALIZACJI tzw. DACHÓW ZIELONYCH

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz