LIDER BIZNESU 2/2022

36 Udany początek sezonu Koniec zimy wyznacza zarazem początek nowego okresu. Coraz cieplej - sze dni stymulują wznowienie wegetacji przez rośliny. Czas zatem wyjść z domu, zakasać rękawy i zabrać się do pierwszych prac porządkowych! Z decydowana większość właścicieli ogrodów dyspo - nuje większym lub mniejszym trawnikiem. Często pod koniec zimy jego kondycja jest słaba i należy poświęcić mu trochę uwagi. Przez kilka miesięcy nagro - madziło się sporo martwej materii organicznej w postaci mulczu. Dla lepszej zdrowotności darni lepiej go usunąć jeszcze przed ruszeniem wegetacji. Wygrabiamy dokład - nie cały trawnik z martwych źdźbeł, liści i mchu. Naj - lepsze do tego celu będą wytrzymałe, metalowe grabie, które dość mocno „drapią” strukturę trawnika. Dzięki temu prostemu zabiegowi poprawia się cyrkulacja powietrza, trawa jest lepiej dotleniona i mniejsze jest ryzyko roz - woju patogenicznych grzybów, które mogą być przyczyną różnych chorób i rozwoju procesów gnilnych. To szczegól - nie ważne na kilku- i kilkunastoletnich murawach, gdzie pojawia się zjawisko zmęczenia gleby. Drugim równie ważnym zabiegiem agrotechnicznym na starcie nowego sezonu jest wertykulacja. Pozwala na bar - dziej dogłębne spenetrowanie struktury trawnika, rów - nież systemu korzeniowego. Szereg producentów oferuje nowoczesny sprzęt, często z różnymi dodatkowymi funk - cjami, ale podstawowa zasada działania sprowadza się do tego samego. Początkowo trawnik po wertykulacji nie wygląda zbyt estetycznie, niemniej warto każdej wiosny ją powtarzać. Dzięki temu trawnik jest intensywnie sty - mulowany do regeneracji i zyskuje lepszą kondycję. ODPOWIEDNI ODCZYN To także dobry moment, by sprawdzić odczyn pH gleby. I nie trzeba wcale dawać próbek gleby do laboratorium. Wystarczy zaopatrzyć się w proste do wykonania testy. Gdy pH zbytnio się obniży, trawa oraz większość roślin ozdobnych oraz warzyw i owoców zaczyna gorzej przy - swajać składniki pokarmowe, co przekłada się na słabszy wzrost. Gdy po zbadaniu pH okaże się zbyt niskie (prze - ciętnie poniżej 5,5), trzeba je podwyższyć. Zimą najlep - szy do tego celu jest dolomit – wiosną jego stosowanie jest raczej niewskazane. Ale gdy tego nie zrobiliśmy, nic straconego! Na początku sezonu świetnie sprawdzi się mączka bazaltowa, dostępna jako proszek w czystej for - mie chemicznej lub wzbogacona dodatkowymi minera - łami. Odkwaszanie powinniśmy praktykować każdego roku, gdyż naturalnym procesem jest stopniowe obniża - nie się odczynu gleby pod trawnikiem wraz z biegiem lat. Jeśli uprawiamy rośliny kwasolubne, jak borówki, wrzosy czy azalie, warto również na ich stanowiskach spraw - dzić odczyn gleby. Te lubią gleby zdecydowanie kwaśne o pH 4,5-5,5. Im należy zakwaszać podłoże z użyciem POZIOM WYŻEJ TEKST: Krzysztof Mietlicki, Zielone Pojęcie ZDJĘCIA: AdobeStock

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz