LIDER BIZNESU 2/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 61 TRENDY zakaźnych, bólach zębów, a nawet przy chorobach serca i bólach głowy. W XX w. właściwościom leczniczym czosnku przyjrzeli się naukowcy z całego świata. Potwierdzili je w licz - nych badaniach klinicznych i umocnili jego pozycję jako rośliny leczniczej. Czosnek został opisany w oficjalnej Farmakopei oraz w monografiach Komisji Europejskiej ESCOP i Światowej Organizacji Zdrowia. SEZON NA CZOSNEK Czosnek bardzo dobrze przechowuje się przez długi okres przy zachowaniu odpowiednich kontrolowanych warun - ków. W związku z tym sezon na polski czosnek mamy przez cały rok. Obecnie w krajowym rejestrze odmian COBORU wpisanych jest ich pięć. Wśród nich znajdują się zarówno odmiany ozime jak ‘Arkus’, ‘Harnaś’ i ‘Ornak’, jak i dwie odmiany jare ‘Hortus’ i ‘Jankiel’. Od paru lat wśród ogrodników amatorów obserwuje się jednak trend więk - szego zainteresowania odmianami ozimymi, które sadzi się od połowy października do połowy listopada. Uwarun - kowane to jest kilkoma ich zaletami. Czosnek ozimy zbiera się 3-4 tygodnie wcześniej niż czosnek jary posadzony wiosną. Lepiej sadzić czosnek jesienią, ponieważ w ama - torskich warunkach trudno przechować ząbki czosnku do sadzenia aż do wiosny. Najbardziej korzystną cechą jest to, że odmiany ozime mają silniejszy wzrost i dzięki temu można uzyskać z nich wyższy plon. BOGACTWO SKŁADNIKÓW Czosnek ze względu na swoje bakteriobójcze właściwo - ści uważany jest za naturalny antybiotyk, który pomaga Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Cykl ten udowadnia, że nie tylko rośliny ozdobne i egzotyczne kwiaty mogą być bohaterami ciekawych historii. METRYCZKA Królestwo: rośliny Rząd: szparagowce Rodzina: amarylkowate Podrodzina: czosnkowe Rodzaj: czosnek Gatunek: czosnek pospolity ( Allium sativum ) Powierzchnia uprawy: 1500–1700 ha Zbiór: 10 tys. ton CIEKAWOSTKI ü Najwięcej czosnku uprawia się w Chinach i Indiach. Jego światowa produkcja wynosi około 28 mln ton. Natomiast roczna produkcja czosnku w krajach UE to około 400 tys. ton, w tym największymi producentami w Europie są Hisz - pania, Włochy i Rumunia. ü Czosnek stosowany jest w uprawie współrzędnej, dzięki czemu odstrasza niektóre szkodniki i ogranicza rozwój cho - rób grzybowych. ü Stosowany jest do przyrządzania domowych środków ochrony roślin w postaci wyciągów, wywarów i gnojówek, które zwalczają m.in. mszyce, wciornastki i przędziorki. ü W Polsce rośnie dziko kilkanaście gatunków czosnku. Na łą - kach najczęściej spotykane są czosnek zielonawy oraz czo - snek winnicowy. Natomiast wwilgotnych lasach liściastych rośnie czosnek niedźwiedzi. w zwalczaniu infekcji. Poza tym jest źródłem prowitaminy A, witaminy B, C, soli mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz mikroelementów, m.in. kobaltu, chromu i niklu. Za specyficzny aromat czosnku odpowiada głównie allicyna, która również wspiera jego prozdro - wotne właściwości. Nieprzyjemny zapach czosnku zniknie z ust po zjedzeniu liści pietruszki, pokrzywy lub szcza - wiku, czyli roślin zawierających dużą ilość chlorofilu. Czosnek można traktować zarówno jako warzywo, jak i przyprawę. W większości przypadków jednak stosowany jest w kuchni jako przyprawa. Czosnek można gotować, smażyć, piec, marynować, grillować oraz suszyć. Jest nie - odzownym elementem wielu kuchni: arabskiej, włoskiej, hiszpańskiej, tajskiej, indyjskiej i chińskiej.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz