LIDER BIZNESU 3/2021

44 poziom wyżej powietrzno-wodne oraz ogranicza nadmierne zagęszczenie gleb w jej wierzchnich warstwach. Opadłe liście, w wyniku mineralizacji, już w pierwszym roku od ich rozkładu mogą dostarczać drzewom i krzewom pokaźną pulę składników pokarmowych. Zbadano, że wskutek mineralizacji opadłych liści na powierzchni 1 ha może wytworzyć się nawet 30 kg N. Aby jednak doszło do procesu mineralizacji i próchnico- wania, wymagany jest pewien poziom aktywności biolo- gicznej, w dużej mierze związany z właściwą strukturą gleby. Bez odpowiedniej wymiany gazowej proces ten zachodzi bardzo wolno, a znaczna część składników, w tym szczegól- nie istotnego dla rozwoju roślin azotu, może być bezpow- rotnie tracona. Pożyteczne mikroorganizmy W silniej zdegradowanych glebach miejskich tworzy się więc sytuacja, kiedy brak poprawnej struktury gleby i jedno- cześnie słaba aktywność mikrobiologiczna, ogranicza mine- ralizację opadłych liści i nie sprzyja poprawnemu procesowi humifikacji. O ile w wielu przypadkach poprawa struktury gleby dla już rosnących drzew i krzewów jest trudna do realizacji z uwagi na konieczność podjęcia często ryzykow- nych prac mechanicznych, o tyle wprowadzenie pożytecz- nych mikroorganizmów, w tym naturalnie występujących w różnych siedliskach bakterii, jest prostsze, bezpieczniejsze i powinno wzbudzić, co najmniej większe niż dotychczas, zainteresowanie. Potrzebne są jedynie właściwe badania, odpowiednio dobrany skład wprowadzanych mikroor- ganizmów oraz technologia umożliwiająca ich właściwe namnażanie. Z takiej technologii korzysta chociażby firma Bio-Lider, która opracowała i wdrożyła środek biologiczny RewitalPRO+,w skład którego wchodzi szereg szczepów bakteryjnych. Ich wprowadzanie do środowiska glebowego usprawnia proces mineralizacji i humifikacji oraz stymuluje prawidłowy wzrost roślin. Środek został wpisany na listę pro- duktów ekologicznych i może być stosowany także w ziele- ni miejskiej. Podstawa odżywiania W warunkach naturalnych odżywianie drzew i krzewów w dużej mierze odbywa się dzięki aktywności mikroorga- nizmów. Proces zbiałczania materii organicznej, a następnie wytwarzanie amoniaku oraz form amonowych i wreszcie ich redukcja do łatwo przyswajalnych azo- tanów odbywa się zawsze przy udziale różnych grup bakterii glebowych Duże znaczenie mają również rodzaje wolno żyjących bakte- rii odpowiedzialnych za wiązanie azotu atmosferycznego. Pobieranie składników pokarmowych dzięki aktywności mikrobiologicznej, a nie w taki sposób, jakby ich nie było, stanowi podstawę właściwego odżywiania roślin także Uszkodzenia słoneczne pni grabów mogą prowadzić do zasy- chania liści Mineralizacja liści może stanowić istotny rezerwuar składników pokarmowych W miastach na osłabionych drzewach wtórnie rozwijają się czę- sto grzyby (tu rodzaju Biscogniauxia ) Niewłaściwa struktura gleb w mieście prowadzi do niedobo- rów tlenu

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz