Lider Biznesu 3/2023

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 23 BLIŻEJ BRANŻY Doniczkowe cytrusy są też domeną przedsiębiorstwa Giambò Piante z Furnari, również zlokalizowanego na Sycylii. To jeden z największych producentów tych roślin (1,5-1,6 mln szt. rocznie, na powierzchni 22 ha); dodatkowo oferuje on oliwki ( Olea europaea ‘Cipressino’) w podobnej, pojemnikowej formie (100 tys. szt.). Jak powiedział współwłaściciel tego rodzinnego gospodar - stwa Vito Giambò – zarazem jeden z inicjatorów tar - gów Myplant & Garden – ma ono w sprzedaży rośliny cytrusowe w doniczkach o średnicy 12-72 cm. Około 90% towaru jest eksportowane; trafia on głównie do centrów ogrodniczych, przede wszystkim niemieckich, ale sporo sprzedaje się także do krajów skandynawskich. Zasadniczy sezon handlu tymi produktami to okres od stycznia do maja. Giambò Piante posiada w asor - tymencie wiele odmian kilku gatunków cytrusowych. Najwięcej, bo około 20 taksonów, dotyczy produktów zebranych w grupę pod nazwą „Limoni /Lemons” , obej - mującą: cytrynę zwyczajną ( Citrus limon ), cytrynę Mey - era ( C. limon x C. sinensis ) i cytron ( C. medica ). Na drugim miejscu są pomarańcze, na trzecim limonki („Limette/ Limes”), a dobór uzupełniają: mandarynki, grejpfruty, kumkwaty. Produkcja zaczyna się zwykle od wysiewu nasion podkładki, na której szczepione są – po roku – szlachetne odmiany. Przeważnie rośliny prowadzone są w formie piennej. Uprawa, ze względu na wymaga - nia rynków eksportowych, musi się odbywać w podłożu o zredukowanej, do 50% zawartości torfu (dodaje się doń ziemi kompostowej oraz żyznej gleby z okolic wul - kanu Etna), w doniczkach nadających się do recyklingu. Giambò Piante posiada certyfikat MPS-GAP, który ma poświadczać produkcję przyjazną środowisku. Jako że cytrusy należą do kategorii roślin ozdobno-użytkowych, 5 razy do roku prowadzone są w trakcie uprawy che - miczne analizy owoców, tak by mieć pewność i dowód, że np. pomarańcze nadają się do spożycia i są bezpieczne dla konsumentów. ZIOŁA I ICH AROMAT Następnym znakiem rozpoznawczym Italii są zioła w donicz - kach, zwłaszcza z rejonu Albengi (region ten, będący częścią Riwiery Włoskiej, cechuje specyficzny mikroklimat, który sprawia,że rośliny są mocnej budowy i bardziej aromatyczne niż te uprawiane w innych obszarach). Dobrze znane na międzynarodowym rynku przed - siębiorstwo Vigo Gerolamo z Albengi to jeden Vito Giambo’ podkreśla, że ofertę jego firmy wyróżniają rośliny cytrusowe wyprodukowane w niewielkich, 12-centymetrowych doniczkach (na zdjęciu pokazuje kumkwat) Nowoczesny układ kwiatowo-odzieżowy demonstrowany na wybiegu w części targów poświęconej florystyce Green Basics Rain Barrel – beczka na desz- czówkę pełniąca zarazem funkcję pojemnika do uprawy roślin (w górnej jego części) Zwracano również uwagę na pożyteczne oraz dbałość o bioróżnorodność, pszczoły i inne owady zapylające

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz