Lider Biznesu 3/2023
Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 57 TRENDY Kompozycja w naczyniu to jedna z najczęściej wyko - nywanych form przez florystów. Wykonując taką pracę, należy znać podstawowe style we florystyce oraz techni - ki, które ułatwią wykonanie kompozycji. TEKST i ZDJĘCIA: Mirosław Drohomirecki Warsztatownia Daisy https://www.facebook.com/warsztatowniadaisy Maria Flis – Kwiatowe Spa https://www.facebook.com/KwiatoweSpaMariaFlis B ardzo ważnym elementem całej pracy jest jej podstawa, czyli odpowiednio dobrane do stylu naczynie, które będzie miało znaczący wpływ na wygląd oraz proporcje kompozycji. Następnie należy wybrać technikę, której użyjemy, najczęściej jest to technika pracy w gąbce florystycznej, siatce lub w kenzanie. Oto podstawowe style kompozycji w naczyniu. STYL DEKORACYJNY To najczęściej stosowany przez florystów styl przy wykonywaniu kompozycji w naczyniu. Cechuje go mnogość rodzajów roślin uży - tych do wykonania kompozycji zarówno roślin kwitnących, jak również zieleni ciętej i pędów z dekoracyjnymi nasiennikami czy owocami, a także obfitość użytego materiału. Kompozycje w stylu dekoracyjnym zazwyczaj układane są z pro - mienistym układem łodyg. W stylu dekoracyjnym mogą być użyte ponadto typowe elementy ozdobne nieroślinne, takie jak: wstążki, koronki, sznurki, filce, koraliki, ręcznie wykonane naczynia, ple - cionki z drutu itp. Pokrój klasycznych kompozycji w stylu dekoracyjnym jest często zamknięty, co oznacza, że rośliny ułożone są na jednym pozio - mie i blisko siebie. Jednak w kompozycjach nowoczesnych pokrój zamknięty zostaje zastąpiony pokrojem otwartym – kompozycja stwarza wrażenie lekkiej dzięki wystopniowaniu roślin, w kompo - zycji jest wiele wolnych przestrzeni (tzw. „powietrza”), dzięki któ - rym florysta może pokazać piękną linię pędów, wydobyć kształt kwiatów, kwiatostanów czy owoców.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz