Lider Biznesu 4/2022
56 #OgródNaWidelcu – Siła szpinaku Szpinak warzywny to z jednej strony mitycz - ne warzywo liściowe o dużej zawartości żela - za, z drugiej zaś postrach dziecięcych obiadów. W tym artykule pokażemy, że jest to smaczna i łatwa w uprawie roślina, którą warto wpro - wadzić na stałe do swojej diety. Może nie ma w swoich liściach tak dużej ilości żelaza jak kiedyś sądzono, ale ma liczne inne składniki pokarmowe, które pozytywnie oddziałują na or - ganizm człowieka. TRENDY SKĄD SIĘ WZIĄŁ? Ciekawe jest to, że nie są znane stanowiska naturalne, na których rósłby szpinak warzywny. Jego najbliższym dzikim kuzynem jest szpinak czteropręcikowy, którego można spotkać w natu - rze na terenie Iranu, Afganistanu i Turkiestanu. Po raz pierwszy jako warzywo uprawne szpinak warzywny odnotowano w rejonie Persji, skąd roz - przestrzenił się na cały świat, przez Chiny na Azję, wraz z Maurami do Europy, a potem wraz z kolo - nizatorami do Ameryki Północnej. W Polsce upra - wiamy go co najmniej od końca XVII w. Z artykułu dowiesz się m.in.: ü Jakie jest pochodzenie szpinaku ü Jakie wyróżniamy odmiany szpi - naku ü Kiedy się je wysiewa i kiedy można spodziewać się zbiorów TEKST I ZDJĘCIA: dr Jakub Garnis i dr Joanna Gałązka, edukatorzy roślinni, twórcy kolektywu Zrób To Z Nami Online
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz