Lider Biznesu 4/2022
Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 57 TRENDY DLACZEGO JEŚĆ? Pomimo tego,że liście szpinaku nie zawierają tak dużej ilo - ści żelaza jak kiedyś sądzono, nadal warto go jeść z wielu innych względów. Jest warzywem niskokalorycznym (23 kcal na 100 g rośliny) i o niskim indeksie glikemicznym. Jego właściwości odżywcze wynikają z bogatego składu. W szpinaku występuje cały alfabet witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K oraz kwas foliowy i kwas pantotenowy. Oprócz nich dostarczamy sobie cenne pierwiastki takie jak: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, cynk, sód, miedź, man - gan i selen. W tej zielonej roślinie nie zabrakło także cen - nych antyoksydantów. Trzeba jednak pamiętać, że szpinak nie jest zalecany w diecie osób ze skłonnością do reumaty - zmu, zapalenia stawów, dny moczanowej, kamicy nerkowej lub nadkwaśności. JAK JEŚĆ? W sklepach dostaniemy szpinak w postaci świeżej, konser - wowej i mrożonej. Jest bardzo smaczny zarówno na świeżo, jak i po ugotowaniu.W tej pierwszej formie może być głów - nym składnikiem różnych sałatek lub koktajli po zmikso - waniu z innymi warzywami i owocami. Przygotowuje się z niego również różne sosy, nadzienia lub zupy. Warto wtedy pamiętać o dodaniu gałki muszkatołowej i czosnku, ponieważ z nimi szpinak łączy się idealnie. JAK UPRAWIAĆ? Uprawa szpinaku nie jest trudna. Najlepsze do tego będzie miejsce zaciszne i słoneczne z żyzną, piaszczysto-glinia - stą glebą, w miarę wilgotną, o obojętnym pH. Szpinak jest rośliną długiego dnia. Dlatego też latem, przy wyso - kiej temperaturze i małej wilgotności, wydaje dużo pędów kwiatostanowych. Można go stosować jako przedplon lub poplon. Najbardziej popularna odmiana to Matador. Cha - rakteryzuje się dużymi, ciemnozielonymi owalnymi lub wydłużonymi, lekko karbowanymi liśćmi. Polecany jest zarówno do uprawy wiosennej i jesiennej. Jego zaleta to, że jest odmianą słabo wybijającą w pędy kwiatowe. Stosuje się trzy terminy siewu szpinaku: wysiewając na przełomie marca i kwietnia, będziemy mogli zbierać go do końca maja; siew na przełomie lipca i sierpnia to zbiór jesienią: we wrześniu-październiku, natomiast siejąc we wrześniu, zbierzemy szpinak wczesną wiosną: w kwietniu. Najczęstsze choroby: szara pleśń, mączniak rzekomy, rza - dziej antraknoza i alternarioza. Najważniejsze szkodniki: przędziorki, mszyce, pchełki ziemne. JAK TO JEST Z TYM ŻELAZEM? Na koniec parę słów o tym, jak to jest z tym żelazem w liściach szpinaku. Od lat funkcjonuje mit, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza i co ciekawe dalej taką informację można znaleźć na licznych stronach związanych Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Dla miłośników dzikich roślin jadalnych mamy e-book: „4 smakowite wyprawy. Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych” dostępny na stronie www.zrobtoznami.online. z prawidłowym odżywianiem. Przez lata twierdzono, że szpinak posiada 30 mg żelaza w 100 g świeżych liści. Prawdą jest natomiast to, że zawiera go o rząd wielkości mniej, czyli tylko 3 mg. Skąd ten błąd? Jedni twierdzą, że to roztargnienie przy pisaniu artykułu. Inna opcja to niepo - prawne przeniesienie tej informacji z badań z XIX w., gdzie wartość ta dotyczyła zawartości żelaza wwysuszonych 100 g liści szpinaku, a nie w tej samej wadze świeżych liści. Nie zmienia to jednak faktu, że powinniśmy jeść to zdrowe i smaczne warzywo. METRYCZKA Królestwo: rośliny Rząd: goździkowce Rodzina: szarłatowate Rodzaj: szpinak Gatunek: szpinak warzywny ( Spinacia oleracea ) Zbiór na świecie: 30 mln t
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz