Lider Biznesu 4/2025

24 Nr 4/2025 GARDEN BIZNES – atrakcyjnie kwitnąca wiosną. W sumie w katalogu firmy doliczyć się można około 70 gatunków. – Nasi klienci, którymi docelowo są architekci krajobrazu oraz renomowane firmy zajmujące się zakładaniem ogrodów i innych terenów zieleni, mają w czym wybierać – mówi Mariëlle Mentens. KROK PO KROKU BLIŻEJ NATURY Wprawdzie Mariëlle i Bart są właścicielami firmy od sześciu lat, ale już wcześniej uczestniczyli w zarządzaniu gospodarstwem, współprowadząc je z rodzicami Mariëlle. I wówczas zapoczątkowali zmiany w kierunku produkcji bardziej przyjaznej środowisku (i roślinom). Zaczęło się w 2009 r., gdy na cisach w szkółce zaobserwowano spiralnie skręcone wierzchołki pędów, czego powodem – jak dowiodła analiza laboratoryjna – był przeprowadzony wcześniej zabieg herbicydowy. Jednocześnie badania wykazały krytyczny stan życia mikrobiologicznego w glebie na tym polu, co spowodowało zwrot w podejściu do uprawy roślin w szkółce Mentens. Zrezygnowano z chemicznego zwalczania chwastów, stopniowo ograniczano użycie innych typowych środków ochrony roślin, by prawie całkowicie je wyeliminować. Obecnie po pierwsze stosuje się metody agrotechniczne, które sprzyjają zdrowotności roślin (jak choćby uprawę w dużych rozstawach, a nie w zagęszczeniu), w tym dba się o biologiczną jakość gleby. Mariëlle powtarza, że „żywa” gleba to podstawa do uzyskania zdrowych roślin wysokiej jakości. Rzecz jasna nie można zapomnieć o specyfice i technologii danej produkcji, czyli – w przypadku gruntowej szkółki dużych drzew i krzewów Wielopniowy okaz cisa japońskiego (Taxus cuspidata) o średnicy korony 2-2,5 m Spiralne cisy dużych rozmiarów – o wysokości 5 m – to popularne produkty tej szkółki (fot. VLAM/I. De Clercq, AVBS)

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz