Lider Biznesu 5/2021

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 45 sna ( Thymus praecox ) ‘Red Carpet’ bądź pstrolistne odmiany macierzanki cytrynowej ( Thymus × citriodorus ), np. ‘Silver Qu- een’ – byliny te, o okrywowym pokroju, nadają się na skal- niaki, przy czym drugi z wymienionych gatunków jest mniej odporny na mróz. Byliną (rozłogową, a więc łatwo się rozrastającą) jest rów- nież lebiodka pospolita ( Origanum vulgare ), której najpo- pularniejsza odmiana ‘Aureum Gold’ wyróżnia się żółtym kolorem liści. Cechy ozdobne z użytkowymi łączą także dość popularne i od dłuższego już czasu obecne na naszym rynku kocan- ki włoskie ( Helichrysum italicum ) – o srebrzystych liściach (fot. 3) pachnących jak curry. Szałwia lekarska ( Salvia officinalis ) ‘Tricolor’ Kocanki włoskie ( Helichrysum italicum ), czyli„curry” Bylica ( Artemisia ) o zapachu i smaku coli Fot. 2 Fot. 3 Fot. 4 Tagetes filifolia ‘Salmi’ o aromacie lukrecji Fot. 5 ROZMAITE AROMATY Najróżnorodniejszy na naszym rynku asortyment dotyczy mięty. Z pozycji tradycyjnego zioła trafiła na wyższy „level” dzięki wielu odmianom o różnych zapachach i smakach li- ści, np. czekoladowym, imbirowym bądź owocowym. Liście tego typu mięt, które bywają kolekcjonowane przez klien- tów i łatwo przemawiają do wyobraźni młodszych odbior- ców, są często dodawane do orzeźwiających napojów tak, by w naturalny sposób drinki zyskały szczególny aromat. Na rynku znajdują się takie właśnie odmiany mięt: pieprzo- wej ( Mentha × piperita ), np. ‘Chocolate’, ‘Strawberry’; wonnej ( M. suaveolens ), np. ‘Pinedo’ (ananasowa), ‘Pomo’ (jabłkowa), zielonej ( M. spicata ), np. ‘Yakima’ i innych. Mięta występuje też, rzecz jasna, w typowej postaci „zielarskiej”, w której ma swój charakterystyczny smak oraz zapach i wykorzystywana może być m.in. w celach leczniczych. Ciekawostką, która także powinna zainteresować poszu- kiwaczy nietuzinkowych aromatów u roślin jadalnych, jest bylica ( Artemisia ) ‘Cola’, o pierzastych, srebrzystych liściach (fot. 4), pachnących jak sławny brązowy napój. Z kolei spe- cyficzny smak lukrecji dają, również pierzaste, lecz zielone, liście aksamitki – Tagetes filifolia ‘Salmi’ (fot. 5). Z pozycji tradycyjnego ziołamięta trafiła na wyższy„level”dzięki wielu odmianomo róż- nych zapachach i smakach liści, np. czekola- dowym, imbirowymbądź owocowym

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz