Lider Biznesu 5/2021

46 poziom wyżej ZIOŁA UNIWERSALNE Oprócz mięt, przebojem w Polsce stał się rozmaryn le- karski ( Rosmarinus officinalis ), który łączy walory użyt- kowe, zdrowotne i ozdobne, a więc jest rośliną uniwer- salną, dodatkowo o konotacjach historycznych (pieśń patriotyczna „O mój rozmarynie” wywodzi się z począt- ków XX w.). Kiedyś uprawiany jako roślina do dekoracji wnętrz, obecnie rozmaryn coraz częściej stosowany jest u nas jako dodatek do potraw, wraz ze wzrostem popu- Fot. 6 Fot. 7 Fot. 8 Wasabia japońska ‘Mephisto’ – nowość na europejskim rynku Mieszany zestaw popularnych ziół Wawrzynwdoniczcemoże być podręcznymźródłem liści laurowych W zestawach „ziół” oferowane są również całkiem zwykłe rośliny jadalne, z któ- rych pozyskuje się nać, jak np. pietruszka ( Petroselinum sativum ) czy też szczypio- rek, a w zasadzie czosnek szczypiorek ( Allium schoenoprasum ), bo taka jest pełna botaniczna nazwa gatunku larności kuchni świata, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Na międzynarodowym rynku dostępne jest kilka jego od- mian, nawet o zwieszających się pędach. DO GARNKA, NA PATELNIĘ, NA TALERZ W zestawach„ziół” oferowane są również całkiem zwykłe ro- śliny jadalne, z których pozyskuje się nać, jak np. pietruszka ( Petroselinum sativum ) czy też szczypiorek, a w zasadzie czo- snek szczypiorek ( Allium schoenoprasum ), bo taka jest pełna botaniczna nazwa gatunku. Do kanonu ziół przyprawowych należą lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) – używany do zup jako„zdrowe Mag- gi” oraz kolendra siewna ( Coriandrum sativum ) – wykorzy- stywana „na zielono” przez miłośników nowszych trendów kulinarnych, które przybyły wraz z otwarciem granic, a tak- że rosnącą popularnością podróży, m.in . do Azji i Amery- ki Płd., oraz egzotycznej kuchni. Gdy mowa o typowych potrawach z Dalekiego Wschodu, w sukurs przychodzi palczatka cytrynowa ( Cymbopogon citratus ), tzw. trawa cy- trynowa – oferowana na naszym rynku ogrodniczym czy też wasabia japońska ( Wasabia japonica ) ‘Mephisto’ (fot. 6) – nowość z 2020 r., pokazywana za granicą jako roślina do uprawy w pojemnikach w miejscach półcienistych, z której można pozyskiwać liście o średnio ostrym charakterystycz- nym chrzanowym smaku. Na Zachodzie popularne są mie- szane zestawy – w jednej paletce lub w jednym pojemniku (fot. 7) – ziół do kuchni azjatyckiej, podobnie jak inne tego typu „miksy” (np. Pasta Deluxe – do śródziemnomorskich makaronów). Do klasyki kulinarnej należy niewątpliwie wawrzyn szlachet- ny ( Laurus nobilis – fot. 8), toteż bez niego nie może się obyć oferta ziół, choć gdzieniegdzie w łagodniejszym klimacie ma on przede wszystkim znaczenie ozdobne (z takiej upra- wy słynie Belgia). Ważne u nas jako zioła stały się w ostatnich kilkunastu la- tach także gatunki i odmiany z rodzajów Thymus oraz Ori- ganum . To ostatnie – lebiodkę – powszechnie spotyka się w handlu jako „oregano”, którego charakterystyczny aromat jest już dobrze rozpoznawalny w rozmaitych potrawach serwowanych w Polsce. Wśród typowo przyprawowych od- mian lebiodki pospolitej ( O. vulgare ), jakie można napotkać w sklepach ogrodniczych czy warzywniakach, znajdują się m.in. ‘Diabolo’, ‘Hot & Spicy’ i ‘Poncho’, o ostrym smaku oraz lekko zwisłym pokroju (rośliny nadają się do wiszących po- jemników). Do tego samego rodzaju botanicznego należy

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz