38 Nr 5/2023 GARDEN BIZNES Najprostszą techniką kondycjonowania jest moczenie nasion w wodzie, czyli hydrokondycjonowanie. Dzięki temu następuje skrócenie czasu i wyrównanie kiełkowania i wschodów oraz zwiększenie tolerancji na niskie temperatury podczas pierwszej fazy rozwoju u gatunków ciepłolubnych jak pomidor czy ogórek, a to umożliwia wcześniejszy wysiew. Przekłada się to na większy wzrost i lepszy plon. Są również bardziej zaawansowane techniki kondycjonowania, które ogólnie mają na celu precyzyjne wyrównanie procesu kiełkowania. Najczęściej kupić można otrzymane w ten sposób nasiona marchwi, pietruszki, pora i selera. KALIBROWANIE NASION Sporo producentów oferuje nasiona kalibrowane (frakcjonowane). Rozdziela się nasiona na różne frakcje zależnie od ich wielkości/średnicy. Już dawno wykazano badaniami, że im większe, dorodniejsze nasiona, tym większa jest ich energia życiowa i zdolność kiełkowania, spada zaś odsetek nasion niekiełkujących. Wszystko oczywiście w ramach parametrów charakterystycznych dla danego gatunku. U wielu gatunków wzrost wielkości nasion jest skorelowany z wcześniejszymi wschodami, co ma znaczenie u warzyw o krótkim okresie wegetacji, jak rzodkiewka; uprawianymi na wczesny zbiór, jak marchew, czy podczas niesprzyjającej pogody podczas kiełkowania. Nasiona drobniejsze o gorszych parametrach szybciej tracą swoją wartość podczas przechowywania i dają słabsze siewki, bardziej podatne na ataki patogenów. Nasiona kalibrowane, określane też jako precyzyjne, są przez producentów zaliczane do konkretnych kategorii zgodnie z wytycznymi Europejskiego Stowarzyszenia Nasiennego (European Seed Association ESA-11.0086.3 PO). NASIONA EKOLOGICZNE Rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów sprawia, że rynek nasion ekologicznych rośnie w siłę i nabiera wartości. Sprzedawane są z oznaczeniem certyfikatu UE PL-EKO-07. Aby nasiona uznano za eko, muszą być spełnione określone warunki uprawy: • niestosowania żadnych środków ochrony roślin podczas uprawy, • nawożenia nawozami pochodzenia naturalnego, • zakaz stosowania substancji sztucznie wspomagających wzrost roślin; • non-GMO. Hodowla i cały cykl produkcji nasion eko odbywa się z wykorzystaniem tradycyjnych metod rozmnażania, a same uprawy podlegają regularnym kontrolom, co daje gwarancję niezmiennej, wysokiej jakości. Jest to szczególnie ważne w przypadku produkcji nasion na kiełki. Nasiona ekologiczne adresowane są do gospodarstw ekologicznych, właścicieli działek i ogrodów przydomowych oraz wszystkich propagujących zdrowy i zbalansowany tryb życia. < JAKI NAS CZEKA SEZON NASION HOBBY? NOWOŚCI SĄ POSZUKIWANE Robert Bender www.pnos.pl Aurelia Domina www.plantico.pl Oceniając perspektywy rynku nasion amatorskich, należy zauważyć, że kategoria ta od kilku lat silnie rośnie. Szacuję, że w perspektywie ostatnich 3 lat wartość tej części hobbystycznego rynku ogrodniczego wzrosła o ponad 60%. Przyjmując, że połowa tego wzrostu została spowodowana podwyżkami cen, to i tak rynek ten rósł w atrakcyjnym tempie. Głównym motorem wzrostu ostatnich lat był czas spędzany we własnym ogrodzie, a zatem i nakłady na niego determinowane przede wszystkim pandemią. Z pewnością za część tego wzrostu odpowiada także zwiększenie liczebności mieszkańców Polski wynikające z wojny na Ukrainie i masowego przyjazdu obywateli tego kraju. Jestem optymistą, jeśli chodzi o perspektywy rynku nasion amatorskich, ale w najbliższym sezonie trudno będzie powtórzyć spektakularny wzrost obrotów z ostatnich lat. Miniony sezon uważamy za bardzo udany. Produkty firmy PlantiCo z uwagi na swoją jakość oraz pewność odmianową niezmiennie cieszą się dobrą opinią i zainteresowaniem klientów. Każdego roku rozwijamy ofertę w oparciu o nowe trendy oraz wprowadzamy nowości produktowe, co przy wsparciu marketingowym przekłada się na wzrost sprzedaży. Przygotowane przez PlantiCo na nadchodzący sezon nowości z pewnością zaciekawią naszych odbiorców. Są wśród nich głównie odmiany pochodzące z naszej hodowli: ogórek Kanclerz F1, seler Apis, sałata Flamenco, koper Atlas i rzodkiewka Proxima F1, a także produkty innych firm, które wprowadzimy do oferty, np. bardzo ostra papryka Habanero red czy cebula szczypiorowa (siedmiolatka) Marjolina, o bardzo długim i sztywnym szczypiorze. Analizy pokazują,że klienci bardzo chętnie sięgają po nowości, ale równie często po nasze stare, sprawdzone odmiany własnej hodowli, takie jak ogórki (Soplica F1, Śremski F1), buraki ćwikłowe (Nochowski, Chrobry, Opolski), pomidory (Awizo F1, Malinowy Warszawski), fasole szparagowe (Złota Saxa, Korona, Laurina), sałaty (Królowa Majowych, Juleczka) czy rzodkiewki (Krakowianka, Opolanka). Obserwujemy rosnące zainteresowanie produktami ułatwiającymi wysiew, czyli nasionami na taśmie z nawozem naturalnym oraz nasionami otoczkowanymi. Są to produkty naturalne i przyjazne dla środowiska, podobnie jak nasza seria nasion ekologicznych potwierdzonych certyfikatem. Nadal utrzymuje się również trend związany ze zdrowym stylem życia i zainteresowanie uprawą warzyw o wysokich wartościach odżywczych i zdrowotnych.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz