Lider Biznesu 5/2024

24 Nr 5/2024 Silnym trendem w ogrodnictwie staje się wykorzystywanie każdej nawet najmniejszej przestrzeni na uprawy. Wychodząc naprzeciw potrzebom m.in. miłośników ogrodnictwa w miastach, stworzyliśmy serię Balkony i Tarasy. Składa się ona z nasion gatunków warzyw, kwiatów i ziół (np. pomidor Tumbling Tom, maciejka dwuroga, koper Compact) przeznaczonych do uprawy w donicach lub skrzyniach. Posiadając balkon, taras lub parapet, można mieć własne, świeże zioła i warzywa na wyciągnięcie ręki. Bliskość roślin staje się uzupełnieniem aranżacyjnym przestrzeni domowej. Niewiele potrzeba, aby korzystać z uroków ogrodu. Jakość nasion warzyw Rozmnażanie generatywne jest podstawowym sposobem rozmnażania warzyw. Wykorzystywany w tym celu materiał siewny to nasiona (w sensie botanicznym) oraz owoce (selerowate) czy owocostany (kłębki buraka ćwikłowego). Jakość materiału siewnego decyduje w znacznym stopniu o powodzeniu całej uprawy warzyw. Od 1921 r. czuwa nad nią Międzynarodowy Związek Oceny Nasion (ISTA), zrzeszający większość krajów i ujednolicający przepisy obowiązujące w metodyce oceny nasion. Firmy nasienne są zobowiązane do przestrzegania przepisów ISTA. Podstawowymi wymogami są czystość nasion (tylko danego gatunku, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń), żywotność nasion (szybkie określenie potencjalnej wartości siewnej za pomocą testu tetrazolinowego), zdolność i energia kiełkowania. Czym różnią się te dwa pojęcia? Otóż energia kiełkowania to procent nasion kiełkujących w czasie znacznie krótszym niż czas przeznaczony na ocenę zdolności kiełkowania. Liczba dni, po których określa się energię i zdolność kiełkowania, są ściśle określone dla każdego gatunku warzyw. Podstawową cechą materiału siewnego jest także jego zdrowotność. ZABIEGI POPRAWIAJĄCE JAKOŚĆ Firmy nasienne prześcigają się w osiąganiu coraz lepszej jakości materiału siewnego. Jednym z podstawowych zabiegów jest kalibrowanie nasion, ponieważ duże nasiona kiełkują szybciej, wydając większe siewki. Wysiew nasion określonego kalibru zapewnia niezwykle ważne (np. przy stosowaniu herbicydów) wyrównanie wschodów. Kondycjonowanie (zwane też podkiełkowywaniem) polega TEKST I ZDJĘCIA: Katarzyna Wójcik, ogrodnik, b. redaktor naczelna wiodących pism w tematyce ogrodniczej SERIA BALKONY I TARASY Joanna Legutko www.legutko.com.pl Do sprawdzenia zdolności kiełkowania można wykorzystać płaskie naczynie wyłożone bibułą lub ligniną. Na namoczonym wodą podkładzie umieszcza się 100 nasion i utrzymuje stałą wilgotność i optymalną temperaturę. Po upływie czasu charakterystycznego dla gatunku liczy się nasiona prawidłowo skiełkowane. Liczba tych nasion określa zdolność kiełkowania tej partii nasion. Dla przykładu, jeśli wykiełkowało 81 nasion, to zdolność kiełkowania wynosi 81%. Tegoroczne zbiory niektórych warzyw jeszcze przed nami, ale już zaczynamy planować kolejny sezon. Przypomnijmy kilka ważnych spraw dotyczących materiału siewnego. BLIŻEJ BRANŻY na uwadnianiu nasion w ściśle kontrolowanych warunkach, w stopniu pozwalającym na rozbudzenie ich aktywności metabolicznej, ale niewystarczającym do zainicjowania wzrostu zarodka i przebicia okrywy nasiennej. Podczas hydrokondycjonowania w kolumnach wypełnionych napowietrzaną wodą uzyskuje się skrócenie czasu kiełkowania, jego wyrównanie i zwiększenie odporności na chłód (nasiona pomidora i ogórka). Hydrokondycjonowanie jest praktykowane dla nasion marchwi, selera, cebuli, pora, pomidora i papryki.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz