46 Nr 5/2025 Upieczony i pokrojony w kostkę korzeń buraka ćwikłowego Golden Eye Miąższ korzenia spichrzowego buraka ćwikłowego Chioggia składa się z białych i czerwonych koncentrycznych pierścieni Burak ćwikłowy Śnieżna Kula o białym, pozbawionym barwnika korzeniu. Miąższ ma wysoką zawartość suchej masy i cukrów Burak liściowy doskonale prezentuje się również na rabacie ozdobnej POZIOM WYŻEJ Dr Jolanta Lisiecka z Katedry Warzywnictwa UP w Poznaniu przedstawiła uczestnikom wariacje na temat buraka w ramach warsztatu „Buraczane inspiracje”. Nic dziwnego, że wzięła na warsztat ten rodzaj, bo burak to jedno z najwcześniej udomowionych warzyw o wielu wartościach prozdrowotnych, łagodzący depresję i stres (obniża poziom homocysteiny, której wysokie stężenie występuje u chorych na depresję). Zawarta w korzeniach buraka ćwikłowego betanina (E162) jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów owocowych, lodów, dżemów, gum do żucia, sosów i zup Powszechnie nie są znane odmiany buraka ćwikłowego o innych barwach korzeni spichrzowych. Tu żółtomiąższowa odmiana Boldor, równie smaczna co jej ciemniej wybarwiony sąsiad
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz