Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 47 Kolorem konferencji, zgodnie z werdyktem instytutu Pantone na rok 2025, był Mocha Mousse (17-1230 TCX), czyli ciepły, subtelny odcień brązu, przypominający kawowy mus, dający poczucie spokoju, harmonii i naturalności. Altana w „Ogrodzie wrażeń” to miejsce odpoczynku, kontemplacji, ale również zajęć dydaktycznych i warsztatów w otoczeniu natury POZIOM WYŻEJ Do tej samej rodziny komosowatych należą też m.in. komosa, soliród, solanka i szpinak. Dr Lisiecka poświęciła najwięcej uwagi burakom warzywnym – burakowi ćwikłowemu (Beta vulgaris ssp. vulgaris) oraz burakowi liściowemu (Beta vulgaris ssp. cicla) – o alternatywnych nazwach: boćwina, burak szpinakowy, mangold, kapusta rzymska. Burak liściowy ma dwie odmiany – boćwina właściwa (var. vulgaris) i boćwina szerokoogonkowa (var. flavescens). Czy znamy wszystkie zastosowania buraka? Pomijając standardowe buraczki tarte, wiórki, z chrzanem, na uwagę zasługują: buraczane carpaccio, buraczane chipsy, mikrolistki, humus z buraka i oczywiście sok z buraka. Dzięki zawartości barwników betalainowych (głównie betaniny E162), burak ćwikłowy znajduje się w pierwszej dziesiątce warzyw o najsilniejszym działaniu prozdrowotnym. Brak toksyczności, działania mutagennego, reakcji alergicznych i innych skutków ubocznych spowodowały, że betanina jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym do barwienia jogurtów owocowych, lodów, dżemów, gum do żucia, sosów i zup. Trzeba jednak wiedzieć, że betanina jest substancją mało stabilną. Jest rozpuszczalna w wodzie (zawarta w soku komórkowym), wrażliwa na światło i wysoką temperaturę. Podaje się, że nie traci stabilności przy pH 6. Burak ćwikłowy znalazł się też w składzie karm dla psów i królików. ZA OKNAMI „OGRÓD WRAŻEŃ” Przerwy w zajęciach uczestnicy spędzali w otaczającym budynek uczelni ogrodzie wrażeń im. dr inż. Joanny Krause, będącej pracownikiem naukowo- -dydaktycznym Katedry Roślin Ozdobnych w latach 1961–2000. Pani doktor specjalizowała się w uprawie ozdobnych roślin cebulowych, roślin jednorocznych, trwałych niezimujących i bylin. Jest autorką wielu prac naukowych, ale również książek dla wszystkich miłośników roślin ozdobnych. Jako że była niezwykle ceniona i lubiana, powstały tu „Ogród wrażeń” zyskał jej imię. Otwarcie ogrodu nastąpiło 24 sierpnia 2022 roku, w 83. rocznicę urodzin dr inż. Joanny Krause. Intencją założenia było pozytywne oddziaływanie na wszystkie zmysły zwiedzających. Zmysł wzroku stymulują rabaty w kolorach: czarnym, biało-żółtym, pomarańczowo-czerwonym oraz różowo-fioletowo-niebieskim. Zmysłowi dotyku jest szczególnie dedykowane obsadzenie wysokiego zagonu. Stopy wyczuwają różne podłoża na ścieżce sensorycznej, TerraWay i HanseGrand. Jest też zakątek zapachów i dźwięków (trawy i woda). W ogrodzie wrażeń znalazły się także rośliny warzywnicze i sadownicze. <
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz