Lider Biznesu 6/2021
Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 23 obszar staje się optymalny dla bytowania tych gatun- ków, które nie występowały do tej pory na danym terenie. Zmiany te silnie związane są z pojęciem gatunków inwazyj- nych, które mają olbrzymi wpływ na różnorodność danego regionu. Stanowią one duże zagrożenie dla rodzimej róż- norodności gatunkowej fauny i flory. Przykładem tu może być biedronka azjatycka, która konkuruje o to samo siedlisko z naszymi krajowymi gatunkami biedronek, m.in. biedronką dwukropką i biedronką siedmiokropką. Na szczęście zaczęto podejmować różnorodne inicjatywy, które wyhamowują ubożenie różnorodności biologicznej, a nawet ją wzbogacają na danym obszarze o nowe rodzime gatunki różnych zwierząt, np. owadów i ptaków. Przykła- dowo w środowisku rolniczym zachęca się do zachowy- wania tzw. mozaikowatości krajobrazu rolniczego, czyli do pozostawiania kęp krzewów i drzew śródpolnych, oczek wodnych, miedz czy też terenów trawiastych w postaci łąk koszonych w odpowiedni sposób. Duży nacisk kładzie się również na edukację społeczeństwa w tej kwestii. I to wła- śnie dzięki częstemu mówieniu na ten temat, bardzo popu- larny zrobił się trend związany z dbaniem o utrzymanie róż- norodności biologicznej w prywatnych ogrodach. Można to robić na wiele sposobów. JAK ZWIĘKSZYĆ RÓŻNORODNOŚĆ BIOLOGICZNĄ W OGRODZIE? Nie jest to trudne! Powinniśmy jednak kierować się pew- nymi zasadami, aby włożony wysiłek przyniósł pozytywny efekt, a praca nie poszła na marne. Różnorodność można zwiększyć przede wszystkim w ramach dwóch dużych grup organizmów, czyli roślin i zwierząt. Co do roślin, powinniśmy wybierać i sadzić rodzime gatunki, które są przystosowane do naszej strefy klimatycznej. Takie rośliny lepiej zimują i rosną, przez co nie wymagają aż tak dużej opieki. Należy pamiętać również, aby w ogrodach unikać monokultur, czyli zamiast sadzić żywopłot z jed- nego gatunku, zaplanować nasadzenie z różnych gatun- ków i odmian krzewów, co dodatkowo będzie wyglądało bardziej naturalnie. Warto ograniczyć także trawnik do minimum – w zamian można założyć kwietne łąki, rabaty z miododajnych bylin lub posadzić inne rośliny zadarnia- jące. W warzywniku natomiast dobrą praktyką jest stosowa- nie uprawy współrzędnej, a w przydomowych sadach warto mieć różne, również te stare, cenne odmiany drzew i krze- wów. Dobrze przy tym przypilnować, by były to odmiany odporne na choroby i szkodniki oraz mróz. Bardzo ważną sprawą podczas wybierania roślin jest zasta- nowienie się, kogo zaprosi się do ogrodu, sadząc daną roślinę. Każda z nich może zapewnić cenny pokarm dla różnych dzikich zwierząt. I tak: rośliny kwitnące dostarczą pokarm dla zapylaczy i innych owadów żywiących się pył- kiem i nektarem. Ptaki do ogrodu przyciągną m.in. rośliny z owocami lub cierniami, w których lubią się gnieździć. Planując stołówkę dla zwierząt, należy pamiętać przede wszystkim o jej „ciągłości”, by dostarczała pokarm od wcze- snej wiosny (np. kwitnące rośliny cebulowe), aż do późnej jesieni i początku zimy (rośliny, na których jesienią i zimą pozostają owoce i nasiona). Oczko wodne - źródło wody dla dzikich zwierząt w ogrodzie Bylinowa rabata - źródło pokarmu i schronienie dla owadów Z jednej strony ocieplający się klimat przyczynia się do zmniejszenia liczebno- ści niektórych gatunków lub ich wymie- rania. Z drugiej zaś strony rosnąca średnia temperatura powoduje, że dany obszar staje się optymalny dla bytowania tych gatunków, które nie występowały do tej pory na danym terenie
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz