LIDER BIZNESU 6/2022

62 #OgródNaWidelcu Pomidor – upragnione warzywo lata Pomidory tak jak inne warzywa możemy kupić w sklepach przez cały rok. Pochodzą one z ciepłych, południowych krajów lub z upraw szklarniowych w Polsce. Naszym zdaniem jednak nic nie zastąpi aromatycznego i słodkiego smaku letniego pomidora uprawianego w gruncie. Można je jeść zarówno na surowo, jak i robić z nich dania na gorąco oraz przetwory na okres zimowy. TRENDY SKĄD SIĘ WZIĄŁ? Pomidor pochodzi z terenów Ameryki Południowej i tak jak wiele innych roślin z tego kontynentu trafił do Europy razem z wyprawami Krzysztofa Kolumba. Najpierw około 1550 r. pomidory przypłynęły na statkach do Hiszpanii, żeby już pod koniec XVI w. być obecnymi we Włoszech, Portugalii, Francji i Brytanii. Do Polski natomiast przywiozła je ze sobą żona króla Zygmunta Starego. Królowej Bonie zawdzięczamy sprowadzenie do naszego kraju z Włoch wielu różnych gatunków warzyw i owoców. DLACZEGO JEŚĆ? Pomidor jednak nie od razu uważany był przez wszystkich za roślinę jadalną. Podobnie jak ziemniaka traktowano go często jako roślinę ozdobną. Na szczęście z czasem pomidor zawładnął kubkami smakowymi większości Europejczyków. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ pomidory są boga - tym źródłem mikroelementów, witamin i innych korzyst - nych związków organicznych. Najcenniejsze, na co warto zwrócić uwagę u pomidora, to przeciwutleniacz – likopen. Posiada on udowodnione badaniami właściwości przeciw - nowotworowe, które polegają na ochronie komórek przed uszkodzeniami. Najwięcej likopenu dostarczymy swojemu organizmowi, jedząc pomidora w formie przetworzonej TEKST I ZDJĘCIA: dr Joanna Gałązka i dr Jakub Garnis, edukatorzy roślinni, twórcy projektu Zrób To Z Nami Online termicznie. Pod wpływem działania temperatury na miąższ pomidora wzrasta ilość łatwiej przyswajalnego cis-likopenu. Badania pokazują również, że jedzenie dużej ilości pomido - rów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, np. miażdżycy. JAK JEŚĆ? Rocznie statystyczny Polak zjada około 10 kg pomido - rów zarówno na świeżo, jak i po ugotowaniu. W sklepach możemy kupić pomidory pod różnymi postaciami. Wśród

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz