LIDER BIZNESU 6/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 63 TRENDY świeżych pomidorów z roku na rok zwiększa się wybór róż - norodnych odmian. Standardem są już oczywiście odmiany czerwone, ale coraz częściej możemy kupić również żółte, pomarańczowe, zielone czy też „czekoladowe”. Podobnie jest z typem ich owoców. Dostaniemy odmiany drobnoowo - cowe (koktajlowe i daktylowe, np. typ cherry), średnioowo - cowe (większość odmian) oraz wielkoowocowe (malinowe, np. ‘Bawole Serce’). Na sklepowych półkach mamy też spory wybór przetworzonych produktów: keczupy, sosy, soki, pasty, koncentraty, przeciery, suszone pomidory oraz te w całości w puszce. Świeże pomidory są składnikiem sałatek, koktajli oraz dodatkiem do kanapek. Przygotowuje się z nich rów - nież pyszne dania, np. sosy do makaronów, zapiekanki i zupy. Warto pamiętać, że smak pomidora idealnie komponuje się z czosnkiem i bazylią. Przepyszne są też dżemy z pomidorów, które świetnie smakują z serami. JAK UPRAWIAĆ? Pomidory w Polsce uprawia się z rozsady. Dzięki temu uzyska się satysfakcjonujący plon. Można ją przygotować wczesną wiosną albo kupić, np. w sklepach ogrodniczych, gdzie ich oferta powiększa się z roku na rok. Ponieważ pomidor to roślina ciepłolubna,jego rozsadę na miejsce docelowe wysa - dzamy w drugiej połowie maja. Do uprawy pomidora najle - piej wybrać słoneczne i osłonięte od silnychwiatrówmiejsce. Wyższe plony otrzyma się na glebach przepuszczalnych, cie - płych i zasobnych w próchnicę. Podczas uprawy nie można zapomnieć również o regularnym nawożeniu i podlewaniu, szczególnie w okresie zawiązywania i dojrzewania owoców. Niezbędne będzie także usuwanie zbędnej ilości liści lub tzw. wilków, czyli bocznych pędów, które osłabiają dojrze - wanie owoców na pędzie głównym. Uprawiając pomidory, musimy liczyć się też ze szkodnikami i chorobami. Najgroź - niejsze choroby pomidora to: zaraza ziemniaka, alternarioza, zgorzel podstawy łodygi, brunatna zgnilizna owoców, szara pleśń i rak bakteryjny. Wśród szkodników natomiast najczę - ściej występują mszyce, stonka ziemniaczana, przędziorki, Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Dla miłośników dzikich roślin jadalnych mamy natomiast e-book: „4 smakowite wyprawy. Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych” – dostępny na stronie www.zrobtoznami.online. CIEKAWOSTKI ü Niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę, która jest obecna w każdej części rośliny. Jest ona substancją służącą roślinie do obrony przed szkodnikami i chorobami. W miarę dojrze - wania ilość tomatyny maleje. ü WHiszpanii od roku 1945 odbywa się każdego roku pomido - rowa bitwa zwana tomatyną, która jest traktowana obecnie za turystyczną atrakcję. ü W 1984 r. nasiona pomidora poleciały w kosmos promem Challenger. Po powrocie sprawdzano wpływ promieniowa - nia i innych czynników na ich zdolność kiełkowania. ü Pomidorów nie powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ w niskich temperaturach tracą one smak, kolor i konsystencję. wciornastki, mączlik, skoczogonki i nicienie.Warto też dopil - nować, aby w nawożeniu pomidorów uwzględnić wapń – jego niedobór objawia się suchą zgnilizną owoców. WARZYWO CZY OWOC? Czy istnieje jedna konkretna odpowiedź na to pytanie? Nie! Oczywiście jak to z każdym takim tematem narosło wokół niego wiele opinii i teorii. Żeby prawidłowo odpo - wiedzieć na to pytanie, trzeba podejść do niego dwuto - rowo. Z perspektywy wiedzy botanicznej jadalna część pomidora to owoc. Wchodząc w temat głębiej – to typ owocu nazywany jagodą. Patrząc na pomidora od strony jego użytkowania, przypomina on sposób wykorzystania jako warzywo. Dlatego też pomidor uważany jest w wielu krajach prawnie za warzywo. METRYCZKA Rodzina: rośliny Rząd: psiankowce Rodzina: psiankowate Rodzaj: psianka Gatunek: pomidor zwyczajny ( Solanum lycopersicum ) Zbiór w Polsce: 185,9 tys. ton rocznie Powierzchnia upraw w Polsce: 5,9 tys. ha

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz