Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 35 GBALRI ŻDE JNBBRIAZN ŻEYS GRILL ELEKTRYCZNY: SAMA CZYSTOŚĆ Elektryczny grill uchodzi za najczystszą formę przyrządzania potraw smażonych. Brak ognia, co za tym idzie również dymu, pozwala użytkować go również w pomieszczeniach typu altana, ogród zimowy czy balkon o każdej porze roku. Producenci oferują przeróżny design o odmiennej wielkości i kolorystyce. Można znaleźć modele bardzo nowoczesne, ale również wpasowujące się w rustykalne, klasyczne wzornictwo. Przy zakupie warto zwracać uwagę na możliwość wyciągnięcia płyt grzejnych, co usprawnia ich czyszczenie oraz ogranicza osadzanie się tłuszczu czy marynat z potraw. Zalety grilla elektrycznego: • Bezpieczeństwo grillowania bez ognia i dymu. Sprzęt można użytkować na zewnątrz oraz w zamkniętych pomieszczeniach. • Stosowanie nieprzywierających powłok, co znacząco ułatwia utrzymanie sprzętu w czystości. • Ogromna wygoda. Nie potrzeba rozpalać grilla, wystarczy podłączyć do prądu i monitorować stan obróbki cieplnej. • Wybór modeli jest duży, przez co każdy dopasuje pod swoje potrzeby. • Łatwa, nieskomplikowana obsługa, proste sterowanie temperaturą, kontrolowane zakończenie procesu pieczenia. Wady grilla elektrycznego: • Konieczność podłączenia do prądu. W razie awarii sieci lub na biwaku „pod chmurką” z daleka od cywilizacji sprzęt jest bezużyteczny. • Cena jest wyższa niż klasycznego węglowego. Jednak z drugiej strony wyższa żywotność kompensuje poniesiony koszt. • Nie każdy lubi tę formę smażenia, uważając,że smak bez dymnego aromatu jest gorszy. GRILL GAZOWY Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się grille gazowe, które łączą cechy obu poprzednich. Również w tej sekcji jest szeroka gama wariantów wielkości i designu. Zasilane są gazem, dlatego nieodłącznym ich elementem jest butla gazowa, którą można nabić np. na stacjach LPG. Praca z grillem gazowym jest prosta. Wystarczy odkręcić gaz i podpalić palniki, by móc lada moment układać składniki na ruszcie. Możliwość regulacji płomienia daje większą kontrolę procesu smażenia, co doceniają zwłaszcza osoby bardziej zaawansowane w kwestiach kulinarnych. Co istotne, gazowy grill nie emituje żadnych szkodliwych substancji, dzięki czemu daje możliwość przygotowania absolutnie zdrowych posiłków. Zalety grilla gazowego: • Smak potraw jest bardzo zbliżony do tych przygotowanych na klasycznym węglowym. • Niezależność od warunków pogodowych i pory roku. Jego funkcjonalność można rozszerzyć na cały rok, również zimą. • Duża różnorodność modeli. • Niższy sumaryczny koszt grillowania. Porównując do cen i ilości zużywanego węgla, grill gazowy jest tańszy w użytkowaniu. Wady grilla gazowego: • Konieczność posiadania butli gazowej. Gdy zabraknie gazu, nie można nic usmażyć lub dokończyć smażenia. • Wyższy koszt zakupu. Sprzęt do tanich nie należy, jednak rekompensuje to duża żywotność i niskie koszty eksploatacji. • Ograniczona mobilność. Grill gazowy jest cięższy, trudniej go zabrać w podróż. Niezależnie od typu grilla warto o sprzęt dbać, przechowując go w suchym miejscu, gdy nie jest użytkowany. W przypadku grilla gazowego,ze względu na butlę gazową, pomieszczenie musi być bezwzględnie wentylowane. Ewentualnie można zainwestować w stosowny pokrowiec, który zapobiegnie erozji metalowych elementów grilla. < BEZDYMNY GRILL Ewelina Wąsowicz-Guzowska www.lotusgrill.pl Klienci szukają grilla, który nie tylko będzie rozpalał się bez problemów, ale także przygotowywał potrawy w trosce o nasze zdrowie, klimat i bezpieczeństwo. Poziom wiedzy konsumentów wciąż rośnie, dotyczy to nie tylko strefy naukowej, ale także jakości wykonania. Naprzeciw oczekiwaniom wychodzi od wielu lat LotusGrill, na którym można przyrządzać swoje ulubione potrawy nie tylko smacznie, ale i bezpiecznie, zdrowo oraz komfortowo. LotusGrill rozpala się bardzo szybko, a do jego użytkowania wystarczy zwykły węgiel drzewny. Palenisko w tym grillu jest zabezpieczone przed kapiącym tłuszczem, a ta technologia sprawia, że nie wydziela on szkodliwego dymu. Obudowa LotusGrilla działa jak termos, co sprawia, że grill jest dobrze zabezpieczony przed nagrzewaniem, a zewnętrzna strona obudowy zawsze pozostaje chłodna w dotyku. Pozwala to przenosić LotusGrilla w różne miejsca, nawet podczas samego procesu grillowania. Dzięki akcesoriom, takim jak: ruszt wymienny, specjalne płyty grillowe czy precyzyjnie dopasowana pokrywa, na LotusGrillu możemy bez końca nie tylko grillować, ale i piec lub smażyć. Dodatkowe zabezpieczenie pojemnika z węglem przed upadkiem sprawia, że LotusGrill to urządzenie, które może być użytkowane bezpiecznie i bez obaw o zaprószenie ognia.Żywność przygotowana w LotusGrillu zawiera mniej szkodliwych związków, które powstają w tradycyjnym procesie grillowania, mowa tu głównie o węglowodorach aromatycznych. LotusGrill nie wydzielając dymu, nie szkodzi środowisku, tak więc produkt ten jest idealnie dopasowany do nowoczesnych trendów naszego społeczeństwa. LotusGrill dba o zdrowie, naturę, jest bezpieczny, kompaktowy i dostępny w wielu rozmiarach i kolorach.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz