LIDER BIZNESU 6/2024

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 29 Wiosenne nawożenie to podstawa sukcesu w ogrodnictwie. Kluczową rolę odgrywają nawozy, które dostarczają podłożu niezbędnych makro- i mikroelementów. Wspomagają one rozwój korzeni, co umożliwia roślinom efektywniejsze pobieranie wody i składników mineralnych. Dzięki temu rośliny lepiej rozpoczynają okres wegetacji, rozwijają się szybciej i zdrowiej. Dobór odpowiednich nawozów ma tu bardzo istotne znaczenie. Marka Biopon oferuje szeroką gamę produktów do wiosennego nawożenia. W jej ofercie znajdują się między innymi Nawóz PIĘKNY TRAWNIK – Przedwiośnie oraz Nawóz PIĘKNY TRAWNIK – Wiosna, które stanowią część czteroetapowego programu regeneracji trawnika i są przeznaczone do stosowania tylko w okresie wiosennym. Jednak większość nawozów z oferty BIOPON doskonale sprawdza się zarówno przy pierwszym nawożeniu wiosennym, jak i później, w okresie letnim. W tym sezonie wprowadzamy nową linię nawozów rozpuszczalnych BLOOM!, która wyróżnia się doskonale skomponowanym składem z bogatym zestawem mikroelementów. Produkty z tej serii charakteryzują się bardzo dobrą rozpuszczalnością, co umożliwia szybkie i skuteczne przyswajanie przez rośliny zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo zapewniają wysoką skuteczność oraz wydłużony czas działania. W odpowiedzi na potrzeby rynku BIOPON poszerzył również swoją ofertę nawozów granulowanych, do której dołączył m.in. nawóz do traw ozdobnych, do laurowiśni oraz organiczny nawóz do pomidorów. w stężeniu 0,5%, do 5% – dla starszych, z silnym nalotem woskowym. Na rynku dostępny jest mocznik z dodatkiem inhibitora ureazy – moNolith46 – wolniej i dłużej działający. Spowolnione działanie azotu (dzięki różnym mechanizmom) jest również gwarantowane w serii nawozów NovaTec czy Agromaster. Ciekawym rozwiązaniem jest cyjanamid wapnia (Perlka), łączący nawożenie azotem z dezynfekcją gleby. Trzeba go stosować wcześnie – najpóźniej 2 tygodnie przed rozpoczęciem uprawy. Jakkolwiek azot jest roślinom niezbędny,zastosowanie zbyt dużych dawek i zbyt późno okazuje się zgubne dla jakości upraw – zawierają toksyczne dla ludzi azotany i azotyny, są bardziej podatne na choroby grzybowe, źle się przechowują, źle się kiszą, źle zimują. Warto pamiętać, że ostatnia dawka azotu dla roślin zimujących nie powinna być aplikowana później niż 15 czerwca. NOWE LINIE NAWOZOWE Sabina Jasiukiewicz www.bros.pl Sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców papryki – niedobór wapnia BLIŻEJ BRANŻY PLONOTWÓRCZY AZOT Kluczowym składnikiem pokarmowym dla każdego organizmu żywego jest azot, wchodzący w skład aminokwasów tworzących białka. Dostarczamy go roślinie od wiosny. Do wyboru mamy kilka rodzajów mineralnych nawozów azotowych. Siarczan amonu – typowy nawóz przedsiewny, który trzeba wymieszać z glebą. Jest to nawóz zakwaszający glebę (obniża jej pH) i mogący powodować zasolenie. Forma amonowa azotu może być połączona z azotanową (saletrzaną), tworząc najpopularniejszy i uniwersalny nawóz azotowy – saletrę amonową. Jeśli forma azotanowa połączy się z wapniem, uzyskujemy saletrę wapniową – typowy nawóz pogłówny (stosowany w trakcie wzrostu roślin), działający najszybciej ze wszystkich azotowych. Można go stosować dolistnie jako uzupełnienie wapnia w roślinie (zapobieganie tipburn na kapuście pekińskiej i sałacie, suchej zgniliźnie wierzchołkowej owoców pomidora i papryki czy gorzkiej plamistości podskórnej jabłek). Aż 46% azotu zawiera mocznik. Może być aplikowany doglebowo (na ogrzaną glebę) i dolistnie – dla roślin młodych Przy wyborze rozsady do domowego ogródka należy zwrócić uwagę na ich ogólny zdrowy wygląd i dobrą kondycję. Najlepiej, żeby pochodziły od profesjonalnego producenta rozsad, co da nam gwarancję ich jakości i zdrowotności. Ważne jest, aby rośliny były wcześniej zahartowane, to pomoże im uodpornić się na trudne warunki pogodowe. Kolejną ważną cechą jest zdrowy korzeń, dobrze rozbudowana bryła korzeniowa daje pewność szybkiego startu i dobrego plonowania. Istotne są także warunki przechowywania i ekspozycji roślin na sklepie. Sprzedaż rozsad warzyw zaczyna się już w kwietniu, kiedy mamy jeszcze do czynienia z niskimi temperaturami w nocy i rano. Dobrze, żeby młode rośliny, szczególnie te ciepłolubne jak pomidor czy papryka, nie były wystawione na ich działanie. Natomiast, kiedy eksponowane są w pełnym słońcu, na bieżąco powinno się monitorować poziom wilgotności torfu w wielodoniczkach. ZDROWE I ZAHARTOWANE Marta Przepiórka specjalista ds. handlu firma ROZSADNIK www.rozsadnik.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz