30 Nr 6/2024 JESIENNE – FOSFOR I POTAS Z kolei fosfor i potas są przede wszystkim nawozami jesiennymi. Nawożenia fosforem nie należy zaniedbywać, bo odbudowa zasobności gleby w ten pierwiastek trwa długo i wymaga później zwiększonych dawek. Trzeba mieć na względzie ograniczoną dostępność fosforu w niskiej temperaturze i uwstecznianie przy wysokim pH. Także gleby kwaśne nie sprzyjają dostępności fosforu (fosforany tworzą nierozpuszczalne związki z glinem, żelazem i manganem). Fosfor jest niezbędny roślinom na starcie, ponieważ odpowiada za rozwój systemu korzeniowego. Bardzo wrażliwe na niedobór fosforu są: pomidor, ogórek, sałata, ziemniak i warzywa kapustne. Źródłem fosforu są superfosfaty, fosforan amonu i nawozy wieloskładnikowe, np.: Azofoska, YaraMila Comlex, Cropcare. Dla roślin uprawianych z siewu dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie nawozów specjalistycznych (np. Primus B, Dynavit, STIM, Microstar), aplikowanych razem z materiałem siewnym.Zawierają one organiczne połączenia fosforu, bardziej odporne na uwstecznianie i stwarzające mniejsze ryzyko zasolenia w pobliżu kiełkujących nasion. Z kolei potas steruje gospodarką wodną roślin, pomaga przetrwać zimę, czyni owoce i warzywa smaczniejszymi (wpływa na gromadzenie cukrów i kwasów organicznych). To tylko wycinek zadań potasu w fizjologii roślin. Typowym objawem niedoboru potasu są m.in. brzegowe nekrozy liści. Niedożywione potasem owoce pomidora są nierównomiernie wybarwione, mają zielonkawy miąższ i zieloną piętkę. Łatwo pękają przy wahaniach temperatury i wilgotności. Do wyboru mamy nawozy potasowe chlorkowe (sole potasowe) i siarczanowe. Sole potasowe są tańsze, ale (zwłaszcza sole niskoprocentowe) wywołują zasolenie i są źródłem chloru, którego nie toleruje wiele gatunków roślin: papryka, fasola, ziemniak wczesny, ogórek, melon, dynia, cukinia, patison, cebula, sałata, bób, warzywa wczesne, szklarniowe i rozsady większości gatunków, rośliny ozdobne, drzewa i krzewy owocowe. Chcąc zaoszczędzić w uprawie roślin wrażliwych na chlor, sole potasowe trzeba zastosować jesienią (zimą chlorki zostaną wypłukane). Warto wiedzieć, że sole potasowe mimo wad ograniczają akumulację azotanów w jadalnych częściach warzyw, np. w korzeniach marchwi. Bezpieczniej jednak, nawet pogłównie, jest używać droższe nawozy siarczanowe. MAKROELEMENTOWE – WAPŃ, MAGNEZ I SIARKA Wapń w nawożeniu trzeba traktować dwojako. Jest ważnym makroskładnikiem oraz wpływa na podniesienie pH podłoża. Główną przyczyną deficytu Ca zazwyczaj nie jest jego niedobór w glebie, tylko problemy z pobieraniem i transportem w roślinie: • dysproporcja między wielkością systemu korzeniowego i części nadziemnej rośliny, • za wysoka temperatura, • za niska lub za wysoka wilgotność powietrza. Warto wiedzieć, że saletrzana forma azotu (NO3-) stymuluje pobieranie wapnia, w przeciwieństwie do formy amonowej (NH4+) i jonów potasu – antagonistów wapnia. Wyjściem z sytuacji jest nawożenie dolistne. Do wyboru mamy szeroki asortyment nawozów: saletra wapniowa stała (granulki lub płatki), saletra wapniowa płynna, Wapnovit, CalciPlus, InCa, Fruton Calcium, Fruton Kombi, nawozowy chlorek wapnia (nietechniczny), Frutical, FoliQAminocal, Insol Ca, Agroleaf Power Calcium, Ekolist Wapniowy, Wuxal Calcium Wapniowy, Wuxal Aminocal, Calmag, Calcinit, Calcibor, chelaty wapnia. Nawożenia dolistnego nie wykonujemy podczas słonecznej pogody i w wysokiej temperaturze. Zdrowe korzenie rozsady idealnie wykorzystają nawożenie BLIŻEJ BRANŻY Badanie Pracuj.pl pokazuje, jak różnorodne mogą być pasje w życiu Polaków. Posiadanie hobby deklaruje aż 87% respondentów. Uprawianie działki (18%) jest na 5 miejscu. Oznacza to, że producenci w branży ogrodniczej muszą mocno walczyć o wydatki Polaków na hobby. W kategorii „uprawa działki” mieści się uprawa warzyw, ziół, kwiatów etc. Dlatego warto zadbać w centrach i sklepach ogrodniczych o dobrą ekspozycję nasion. Ważne, aby produkty były zaprezentowane schludnie. Nie bez znaczenia jest atrakcyjne opakowanie i szeroki wybór asortymentu. Jednak najważniejsza jest jakość nasion i ich różnorodność – od certyfikowanych BIO po profesjonalne odmiany. Konsument lubi nowości i chętnie po nie sięga. W tym roku przygotowaliśmy 13 pozycji w marce Vilmorin odmian warzyw, które stanowią 78% sprzedaży wszystkich nasion. NAJWYŻSZA JAKOŚĆ NASION VILMORIN Violetta Ratajczak www.vilmorin.pl
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz