LIDER BIZNESU 6/2024

32 Nr 6/2024 potrzebują 60–80 kg S/ha, rzodkiew, rzodkiewka, cebula, czosnek, por – 30–50 kg S/ha. Warto wiedzieć, że najnowsze odmiany warzyw o wysokim potencjale plonotwórczym wymagają dużych dawek siarki. Spośród wielu funkcji fizjologicznych siarki bardzo ważną jest udział w przemianach azotu. Niedobór siarki objawia się chlorozą najmłodszych liści (nerwy pozostają zielone). Można mu zaradzić, stosując siarczan amonu (zakwaszający glebę), potasu, magnezu czy wapnia, dobrze (z wyjątkiem siarczanu wapnia) rozpuszczalne w wodzie. Źródłem siarki mogą być też superfosfaty wzbogacone (5% S), a także Wigor S (90% S), nawozy azotowe z siarką – Saletrosan czy YaraBela Sulfan. Czy wiecie, że za walory smakowe i zapachowe cebuli, czosnku, pora, chrzanu, rzodkiewki i warzyw kapustnych są odpowiedzialne związki lotne (tioestry alifatyczne, polisiarczki, sulfotlenki, anilina, sulforafan) zawierające siarkę? MIKROELEMENTY O MAKROZNACZENIU Mówiąc żelazo, myślimy – fotosynteza i oddychanie. Nie trzeba więc tłumaczyć, że ten składnik uczestniczy w najważniejszych czynnościach fizjologicznych roślin. Niedobór żelaza objawia się chlorozą (mówimy nawet o bieleniu) najmłodszych liści, przy dużym deficycie nawet ich nerwy bieleją. W podłożach tradycyjnych powinno być więcej niż 50 mg Fe/dm3. Źródłem tego składnika może być siarczan żelaza stosowany doglebowo lub chelaty (doglebowo lub dolistnie). Trzeba pamiętać, że w przypadku fertygacji (aplikacja kroplowa) żelazo musi być podawane w postaci chelatu. Użycie siarczanu grozi zatkaniem kapilar z powodu wytrącania się związków żelaza. Oto przykładowe nawozy chelatowe zawierające żelazo: ADOB Fe (z różnymi chelatorami – DTPA, IDHA, HBED), Librel Fe DP 7, Tenso Fe, Pioner, Mikrochelat Fe, Bolikel Fe, Symfonia Fe, Chelat Żelaza Forte, Ferty 7 Fe, L-Actipol DTPA Fe-6, Actipol DDHSA Fe-6. Bor jest mikroelementem o dużym znaczeniu dla rozmnażania roślin (kwitnienie, tworzenie owoców i nasion). Rośliny pomidora, ogórka czy jagodowe, którym brakuje boru, zrzucają zawiązki owoców. Bor podnosi odporność roślin na chłody. Zwiększa efektywność nawożenia makroelementami, sprzyja gromadzeniu cukrów i witamin w plonie. Dla przykładu, warzywa kapustne o wysokich wymaganiach w stosunku do tego pierwiastka pobierają średnio 0,51 kg B/ha. Bor jest dostępny solo, np. jako boraks lub w nawozach wieloskładnikowych: Azofoska, YaraMila Comlex, Fructus, Cropcare czy nawozach z dodatkiem boru: saletrzak z borem, superfosfat borowany, saletry (amonowa i wapniowa) z borem. W uprawach warzyw na glebach mineralnych zazwyczaj nie występują niedobory miedzi. Inaczej jest na nowinach torfowych, które zawierają mniej Cu i trwale miedź sorbują, czyniąc trudno dostępną. Każda uprawa w substratach torfowych, m.in. rozsad, wymaga nawożenia miedzią. Wysokie wymagania w stosunku do tego pierwiastka mają: burak ćwikłowy, cebula, sałata, szpinak i inne warzywa liściowe. Brzegi liści roślin niedożywionych miedzią podwijają się ku górze, zasychają i opadają, warzywa kapustne nie zawiązują główek i róż, korzeniowe tworzą zredukowane części podziemne, a cebule nie nadają się do przechowywania z powodu cienkich i kruchych łusek. BLIŻEJ BRANŻY Jamistość głąba brokułu jako wynik deficytu boru Szczepienie rozsady warzyw zyskuje na popularności w ogrodnictwie i rolnictwie, zwłaszcza w przypadku upraw wymagających szczególnej troski o zdrowie roślin (pomidory, papryka, ogórek)) . Oto zalety stosowania tej metody. Lepsza odporność na choroby. Szczepienie warzyw polega na łączeniu różnych odmian roślin, co pozwala na wykorzystanie odporności jednej rośliny na choroby. Na przykład, podkładki odporne na choroby mogą poprawić odporność rośliny na choroby glebowe, wirusowe czy grzybowe. Zwiększona wydajność plonów. Dzięki połączeniu silnych cech podkładki (np. odporności na choroby i stresy środowiskowe) z cechami odmiany szlachetnej (np. wysoką jakością owoców), szczepione rośliny często wykazują lepszą wydajność i większą jakość plonów. Lepsza tolerancja na trudne warunki glebowe. Szczepienie pozwala na wykorzystanie podkładek, które radzą sobie lepiej w trudniejszych warunkach, np. w glebach ubogich w składniki odżywcze, kwaśnych lub zasadowych, co zwiększa szanse na udane uprawy w różnych warunkach glebowych. Skrócenie okresu wzrostu. W przypadku niektórych warzyw szczepienie na odpowiednich podkładkach może przyspieszyć wzrost roślin, co może skrócić czas oczekiwania na plon i zwiększyć liczbę zbiorów w ciągu sezonu. Zmniejszenie potrzeby stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Dzięki wyższej odporności na choroby, szczepione rośliny mogą wymagać mniejszej liczby zabiegów ROZSADA WARZYW SZCZEPIONYCH Sebastian Gałązka www.volmary.com

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz