44 Nr 6/2025 POZIOM WYŻEJ ABY DOBRZE ROSŁY Rajskie jabłonie najlepiej rosną na glebach żyznych i świeżych oraz umiarkowanie wilgotnych. Do obfitego kwitnienia i owocowania potrzebują stanowisk słonecznych. Sadzone w cieniu często chorują, przedwcześnie gubią liście i owoce. Być może nie należą do najłatwiejszych w uprawie, ale z pewnością warto je mieć w ogrodzie JAK JE WYKORZYSTAĆ Rajskie jabłuszka, o czym nie wszyscy wiedzą, doskonale nadają się do kandyzowania. Wystarczy rozpuścić cukier w możliwie najmniejszej ilości wody, doprowadzić do wrzenia i wrzucić do niego całe jabłuszka. Gdy tylko owoce staną się szkliste, kandyzowanie jest zakończone. Następnie trzeba je zamknąć w słoiku i czekać na nadejście zimowych wieczorów. Nie dosyć, że takie przetwory są prawdziwą ozdobą stołu, to wyśmienicie smakują jako dodatek do herbaty, którego nie sposób kupić w żadnym sklepie. Bardziej zaawansowani ogrodnicy-kucharze mogą pokusić się o zrobienie rajskiej konfitury lub jabłuszek w syropie z liśćmi mięty. Owoce rajskich jabłoni to także przysmak drozdów, kosów, kwiczołów i jemiołuszek. Ptaki te chętnie goszczą się w jabłkowej stołówce. Bukieciarze i kwiaciarze wykorzystują pędy z barwnymi owocami, lub same owoce, jako dodatek do bukietów i wiązanek, a także do dekoracji wnętrz. Do wykonania najprostszej, ale bardzo eleganckiej kompozycji, wystarczy ciekawe, szklane naczynie, jabłuszka i… gotowe! < Malus ’Royal Beauty’ Malus ’Royalty’ Malus sargentii - kwiaty i owoce
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz