Lider Biznesu 6/2025

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 53 POZIOM WYŻEJ O KROK DALEJ Idą producenci mikrolistków (microgreens) – młodych roślin z pierwszym liściem właściwym lub nawet kilkoma. Tu również jest możliwa całoroczna produkcja z doświetlaniem. Najwięcej światła potrzebują jarmuż i mizuna, więc niektórzy, oszczędzając energię, nie produkują ich zimą. Produkcja zaczyna się od napełnienia podłożem (torf + glinka + hydrożel) np. 84-komórkowych wielodoniczek. Są używane wielokrotnie, dezynfekowane wodą utlenioną po każdej uprawie. Potem następuje siew. Po podlaniu zasiewy trafiają na parapety szklarni, nad którymi są rozmieszczone pałąki podtrzymujące folię. Te dodatkowe tuneliki zapewniają wysoką wilgotność na pierwszym etapie uprawy – potrzebną do kiełkowania nasion. W dalszej uprawie folia jest zwijana, żeby nie ograniczała dostępu światła i nie powodowała nadmiernej wilgotności. Ta z początków uprawy sprzyjałaby rozwojowi chorób grzybowych. – Dużym powodzeniem cieszą się mikrolistki rzodkiewki odmiany Rambo o bordowych pędach i liściach – informuje Przed zamrożeniem kiełki muszą być zblanszowane – na zdjęciu blanszownik Liście szczawiu krwistego odmiany Bloody Dock z czerwonym unerwieniem gotowe do pakowania jeden ze znanych producentów. Ponadto siejemy groch cukrowy w typie Balboa, łubin wąskolistny Wars, jarmuż czerwony, gorczycę sarepską zwaną musztardowcem w dwóch odmianach: zielonolistnej Golden Streaks i Ruby Streak o liściach fioletowych oraz mizunę (Brassica rapa var. nipposinica). Od siewu do cięcia roślinek upływa 3–4 tygodni, zależnie od gatunku i pory roku. Zbiór jest bardzo pracochłonny – cięcie nożyczkami, umieszczanie w plastikowych punetkach,ważenie,zamykanie pojemników i etykietowanie. < REKLAMA

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz