LIDER BIZNESU 07/2020
poziom wyżej 34 TEKST: Marcin Fajerski, ZDJĘCIA: graf.pl , unsplash.com N a fali popularności trendu EKO w ogrodnictwie wzrasta zaintere - sowanie konsumentów kompostowaniem. Ta metoda przetwarza - nia odpadków biologicznych pod wpływem temperatury, ciśnienia, wody i pożytecznych mikroorganizmów ma dwie bardzo ważne zale - ty. Przede wszystkim pozwala zagospodarować sporą część domo - wych i ogrodowych odpadów i uzyskania w stosunkowo niedługim czasie bogatej w składniki odżywcze ziemi. KOMPOSTOWANIE – to się opłaca! Redukcja odpadów domowych i opłat z nimi związanych, oszczędność nawozu, humus podnoszący żyzność gleby, oszczędność pieniędzy przeznaczonych na pojemnik na od- pady organiczne – to niektóre spośród wielu korzyści kompo- stowania. – Osób posiadających ROD nie trzeba do komposto- wania przekonywać, gdyż posiadanie kompostownika jest dla nich obowiązkowe, choć nie wszyscy zdają sobie z tego spra- wę – zaznacza Sabina Halik, specjalista ds. marketingu w firmie BROS. – Nadal jednak można edukować dużą grupę właścicieli domów z ogrodem i przekonywać ich, że kompostownik się po prostu opłaca i jest rozwiązaniem proekologicznym. Posiadanie go w perspektywie długofalowej wiąże się z korzyściami eko- nomicznymi: gleba bogatsza w próchnicę zachowuje lepszą gospodarkę wodno-mineralną, co może wpłynąć na ogranicze- nie potrzeby częstego podlewania i nawożenia. Najważniejszy aspekt stanowi fakt, że to właściciel ogrodu ma decydujący wpływ na to, co znajdzie się w kompostowniku i z jakiego materiału wytworzy naturalny środek pie- lęgnujący jego uprawy – dodaje. Coraz bogatsza oferta Ten sposób zagospodarowania organicznych resz- tek zyskuje coraz większe zainteresowanie, któremu sprzyja coraz szersza oferta różnej wielkości kom- postowników odznaczających się wysoką wytrzy- małością. Najlepsze produkty w tej kategorii służą właścicielom ogrodów do kilkudziesięciu lat. Dobrej jakości kompostownik nie wymaga napraw i nie roz- warstwia się pod wpływem działania różnych czyn- ników pogodowych: słońca czy mrozu. Kompostowniki, w których szybciej zachodzi proces przekształcenia odpadów biologicznych w cenny
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz