LIDER BIZNESU 07/2020
poziom wyżej 36 humus, to tzw. termokompostowniki. Plastikowe, z mikro- wentylacją, szczelnie zamknięte, w których temperatura dochodzi do 70 st. C, a ziemia powstaje w ciągu jednego sezonu. Nie tylko kompostowniki Należy pamiętać, że kategoria produktów do kompostowa- nia nie kończy się na samych zbiornikach. – Klientowi, który decyduje się na zakup kompostownika warto jako uzupeł- nienie zaoferować preparaty z dodatkiem enzymów i mikro- organizmów wspierających procesy zachodzące w kompo- stowniku – mówi Sabina Halik. – Środki te pozwalają szybciej Kompostowanie – po co to w ogóle robić? Barbara Libera i Karolina Szurkało właścicielki firmy TopKompostownik.pl Naturalny proces recyklingu Zbigniew Gołąbek dyrektor ds. handlowych Prosperplast Kompostowanie w praktyce to gromadzenie wszelkich odpadków domowych i ogrodowych (roślinnych) i uzy- skanie z nich bogatej w składniki odżywcze ziemi. Ziemi do kwiatów doniczkowych, do korytek naokiennych, na rabaty, do ogrodu warzywnego itp. Kto z nas wiosną jej nie kupuje? Jak zacząć naszą przygodę z komposto- waniem? – Rozsądnie i uważnie wybrać kompostownik. Powinien on być trwały, solidny i wytrzymały. Taki, aby wystarczył nie na 1-2 sezony, ale na cykl życia ogrodu. Na tyle trwały, aby nie rozpadł się przy uderzeniu widłami, taczką lub łopatą czy po załadowaniu do pełna i „uskaka- niu” od góry. By nie wymagał napraw, nie pękał i aby nie rozwarstwił się pod wpływem słońca lub mrozu. Kolejny ważny czynnik: kompostownik musi być łatwy, intuicyjny w montażu i wygodny w codziennym użyciu. Taki, abyśmy nie musieli co sezon wyciągać wszystkich odpadków od góry, aby dojść do ziemi, która powstała na dole kompostownika. Taki, aby nie musieć go rozbie- Kompostowanie to proces, który w naturalny sposób za- chodzi w przyrodzie. Spadające na ziemię liście, owoce, szczątki roślin i wszechobecne produkty przemiany mate- rii w kontakcie z bakteriami i innymi organizmami, takimi jak dżdżownice, chrząszcze, roztocza czy pleśnie, z bie- giem czasu zamieniają się w żyzną, gotową do wydania kolejnych plonów glebę. Człowiek ten sam proces może skondensować w skali swojego najbliższego otoczenia rać i składać za każdym razem. I ostatnia, bardzo istotna kwestia: kompostownik powi- nien być dobrany wielko- ścią do rozmiarów ogrodu, preferencji w koszeniu tra- wy, wielkości rodziny, róż- norodności nasadzeń. Kompostowniki dobrze do- brane posłużą długo w każ- dym ogrodzie. Najlepsze są te w 100% z recyklingu. Są to tzw. termo-kompo- stowniki, gdzie temperatu- ra dochodzi do 70 st. C, są wentylowane, co wpływa na szybszą „produkcję zie- mi” oraz praktycznie brak uciążliwego zapachu. przy użyciu prostych narzędzi, takich jak np. termokom- postownik COMPOTHERMO. To jedno z najbardziej wy- dajnych rozwiązań, umożliwiających efektywne, proste wytwarzanie kompostu na potrzeby własnego gospodar- stwa. Podwójne ścianki COMPOTHERMO tworzą izolację na tyle skuteczną, że wewnątrz kompostownika bardzo szybko osiągana jest temperatura niezbędna do urucho- mienia procesów przekształcania bioodpadów w humus. uzyskać gotową pryzmę bogatego w próchnicę kompostu, zapobiegają rozwojowi szkodliwych związków i hamują przykry zapach. Ich zastosowanie pozwala na przerobienie wszystkich odpadów z własnego ogrodu bez konieczności przeznaczania na kompostownik dużej powierzchni. Marka Biopon oferuje tego typu preparaty zarówno w postaci gra- nulatu, jak i płynu. Przy ich wyborze należy zwrócić uwa- gę na skład produktu, ponieważ na rynku występuje sporo nawozów oferowanych jako produkt przyspieszający kom- postowanie. Zdecydowanie skuteczniejsze są te preparaty, które bazują na działaniu aktywnych enzymów i mikroorga- nizmów – nadmienia.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz