LIDER BIZNESU 07/2020

NA TOPIE Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 37 Standard w ekologicznych ogrodach Sabina Halik specjalista ds. marketingu, BROS Rosnąca popularność kompostowania wynika z kilku trendów, które na siebie wzajemnie wpływają. Pierwszym z nich jest wzrost (szcze- gólnie w tym sezonie) zainteresowania samodzielną produkcją wa- rzyw i owoców. Pandemia przyspieszyła ten proces, jednak główna przyczyna tego zachowania konsumentów wynika z chęci spożywania lepszego jakościowo jedzenia, najlepiej pochodzącego ze znanego źródła – wyprodukowanego lokalnie, przy zastosowaniu naturalnych sposobów uprawy. Kolejnym coraz mocniejszym trendem jest „zero waste”, który nawołuje do zmiany sposobu myślenia i przestawienia się na tryb „nie wyrzucaj – wykorzystaj”. Dodatkowo w naszym kra- ju z roku na rok wzrasta liczba właścicieli przydomowych ogródków z uprawami warzywno-dekoracyjnymi, a to oznacza, że mamy do za- gospodarowania coraz więcej zielonych odpadów, m.in. niepotrzeb- nych liści, korzeni czy skoszonej trawy. Wykorzystanie ich w kom- postowniku pomoże utrzymać porządek w ogrodzie oraz zapewni naturalny materiał użyźniający glebę. Kompostownik jest zatem stan- dardem w każdym ogrodzie prowadzonym w nurcie EKO. Kompostowniki przydomowe od kilku lat wracają do łask Maciej Chajdys właściciel firmy, EKOBAT Rosnącą popularność powoduje moda na eko- logię, w tym także trend „zero waste”. Stosując kompostownik w ogrodzie, użytkownicy często kierują się także coraz popularniejszym eko- ogrodnictwem. Wizja własnych warzyw upra- wianych na własnym kompoście we własnym ogrodzie jest coraz częstsza wśród właścicieli ogrodów. W 2020 r. pojawiła się kolejna zachęta do kompostowania w postaci zmian w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Tam ustawodawca zmusił samorządowców do obniżki opłaty za wywóz odpadów dla go- spodarstw jednorodzinnych kompostujących bioodpady w kompostowniku. Taka obniżka zachęca wielu Polaków do inwestycji w kompo- stownik. Trend ten zapewne utrzyma się w kolejnych latach. Lecz jaki pojemnik powinien być w sklepie, aby klient chętnie go zakupił? – Po- tencjalny nabywca musi mieć wybór, gdyż ogrody są bardzo zróżnico- wane i nie da się wszystkim zaoferować takiego samego pojemnika na kompost. Najlepiej, jeśli mamy minimum 2–3 modele, np. 350–400 l, 700–800 l i model około 1000 l. Niewątpliwą zaletą większości kompostowników plastikowych jest to , że są składane i nie zajmują na półce dużo miejsca. Kompostowniki czę- sto są eksponowane na terenach niezadaszonych, często obok zbior- ników na deszczówkę, gdzie profil i potrzeby kupującego są podobne. Oferując kompostowniki, warto pamiętać także o akcesoriach typu sito do kompostu, jak i preparatach przyśpieszających kompostowanie. To jeden z bestsellerów na polskim rynku! Po- łączenie dobrej jakości z niewygórowaną ceną sprawia, iż jest on bardzo częstymwyborem. Po- siada system napowietrzników, zapewniających dostęp tlenu do pryzmy oraz szczeliny nawad- niające w pokrywie i na ściankach, łapiące wodę opadową do wnętrza pojemnika. Wymiary: 89 x 89 x 80 cm. EKOBAT Maciej Chajdys kompostowniki.pl To duża, 900 l wersja kompostownika Compo- thermo. Dzięki podwójnym ściankom i pokrywie, zapewniającym właściwą izolację i optymalną temperaturę, Compothermo IKB900 jest niezwy- kle wydajny. Jego dodatkowym atutem jest od- porność na uszkodzenia i niekorzystne warunki atmosferyczne. Posiada wygodną rączkę do za- mykania pokrywy, a w dolnej części uchylne klapy, które zapewniają nam stały dostęp do gotowego kompostu. Prosperplast prosperplast.pl  IKB900 Compothermo Kompostownik ECOSMART-420 

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz