Lider Biznesu 7/2022
58 TRENDY To przestrzeń dla początkujących projektantów, stawiają - cych pierwsze kroki i posiadających skromny budżet. Kategoria ta spotkała się z bardzo dużym zaintereso - waniem publiczności. Były to propozycje skrojone na możliwości przeciętnego gościa festiwalu. Jednocześnie dostarczały rozwiązań estetycznych na wysokim pozio - mie. Co warto podkreślić, zrealizowane były na wysokim poziomie technicznym. LUNCH BREAK GARDEN W czasie szalejącej pandemii, miejscem, gdzie pracow - nicy różnych firm spożywali posiłki, była stołówka pod chmurką. Projektanci Jude Yeo, Imogen Perreau Callf i Emily Grayshaw przekuli tę obserwację w projekt, który zdobył nagrodę Best Get Started Garden. Recepta na ogród w tej koncepcji jest banalnie prosta. Poszukaj wygodnej ławki, przysiądź na niej i konsumując kanapkę, ciesz się z towarzystwa współbiesiadników. Dodaj do tego wybrane zaledwie osiem popularnych gatunków roślin, z których każda nie tylko wypełni prze - strzeń, dodając jej klimatu, ale też nauczy ewentual - nych przyszłych ogrodników podstaw znajomości roślin i dostarczy wiedzy o pielęgnacji ogrodu. THE WOODEN SPOON GARDEN Ten ogród został stworzony przez projektantów Toni Bowater i Lucy Welsh. Bazą były wyniki ankiety na Twit - terze na temat tego, co zniechęca ludzi do ogrodnictwa. Ogród nie ma pracochłonnego w uprawie trawnika, zamiast tego odwiedzający znajdą zatopiony w zieleni taras i owalną ławkę, która zapewnia dodatkową prywat - ność. Drewniany płot został zamieniony na solidną ścianę z terakoty. Zwrócono również uwagę na bioróżnorodność, dlatego wszystkie rośliny są wybierane ze względu na Lunch Break Garden The Wooden Spoon Garden
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz