Lider Biznesu 7/2022
60 #OgródNaWidelcu Ogórek – król letnich warzyw TRENDY O górek siewny ( Cucumis sativus L. ) to gatunek nale - żący do rodziny dyniowatych ( Cucurbitaceae ). Za centrum pochodzenia rodzaju uważa się Afrykę, ale ogórek prawdopodobnie powstał w środkowych Indiach, gdzie występują spokrewnione z nim dzikie gatunki. Praw - dopodobnie był uprawiany już 1000 lat p.n.e. Do Polski ogórek trafił w XVI wieku, a obecnie jego uprawa w naszym kraju jest bardzo rozpowszechniona. Ostatnie dane KOWR (Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa) wskazują, że powierzchnia upraw w gruncie w 2017 r. wynosiła 14 tys. ha. Najwięcej upraw jest zlokalizowanych w województwach: mazowieckim, łódzkim, świętokrzyskim oraz wielkopolskim. Zbiory (łącznie z gruntu i spod osłon) stanowiły w 2017 roku 10%wszystkich zbiorówwarzyw i wyniosły odpowiednio: 297 tys. ton i 295 tys. ton. W Unii Europejskiej jedynie Hiszpania produkuje więcej ogórków niż Polska. Co ciekawe, większość zbiorów w naszym kraju trafia do przetwórstwa. A to sprawia, że eksport tych warzyw jest stosunkowo niewielki. UDANA UPRAWA OGÓRKÓW Pomimo świetnie rozwiniętej polskiej hodowli odmian ogórka, trzeba pamiętać, że jest to roślina przystosowana do ciepłych warunków klimatycznych. Ogórki do prawidło - wego wzrostu i wysokich plonów wymagają gleb żyznych, o dużej zawartości próchnicy i szybko nagrzewających się. TEKST: dr Joanna Gałązka i dr Jakub Garnis, edukatorzy roślinni, twórcy projektu Zrób To Z Nami Online Optymalne pH mieści się w zakresie 6,5-7,0. Gleby ciężkie i bardzo lekkie, zimne i wilgotne nie są odpowiednie. Wybierając odmiany do uprawy, najlepiej kierować się ich tolerancją i odpornością na najczęściej występujące choroby, takie jak mączniak rzekomy i prawdziwy, bakteryjna kancia - sta plamistość czy parch dyniowatych. Przydatnym źródłem informacji są tu metodyki integrowanej ochrony i integro - wanej produkcji ogórka, w których znajdziemy zestawienia najbardziej wartościowych odmian. OGÓRKI NA TALERZU I NIE TYLKO Owoce ogórka, podobnie jak owoce innych roślin dyniowa - tych,mają szerokie zastosowanie w różnych regionach świata. Zwykle są spożywane w postaci świeżej lub marynowanej. Odgrywają szczególnie ważną rolę w odżywianiu wAzji. W tych rejonach spożywane są zarówno świeże, jak i goto - wane owoce. W Indiach owoce ogórka wykorzystuje się do przyrządzania gęstego sosu – czatneju i curry. W niektórych rejonach Azji spożywane są również nasiona, młode liście oraz gotowane pędy ogórka.Dodatkowo,od dziewiętnastego wieku, ogórek używany jest do produkcji różnego rodzaju kosmetyków, w tym perfum, balsamów, szamponów i mydeł. Wybierając ogórki w sklepie, warto zwrócić uwagę na to,żeby były dość twarde, a nie miękkie. Sprawdzamy to delikatnie naciskając na końcówki ogórka, bo to one miękną najszybciej. Fot. Pixabay Czy znajdzie się w Polsce choć jeden warzywnik, w którym zabrakłoby ogórków? Polacy uwielbiają ogórki w każdej postaci. Nic więc dziwnego, że nasz kraj zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem wielkości zbiorów ogórków, a jednocześnie ich eksport do innych krajów jest niewielki.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz