Lider Biznesu 7/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 61 TRENDY Warzywo to ma stosunkowo mało wartości odżywczych, za to jest niskokaloryczne i ma niski indeks glikemiczny. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz w niewielkiej ilości: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. CZY MOŻNA ŁĄCZYĆ POMIDORA Z OGÓRKIEM? W Internecie czy różnych pismach poradnikowych możemy spotkać się z informacją, że ogórek „zabija” witaminę C zawartą w pomidorze, dlatego też nie powinniśmy łączyć tych dwóch warzyw. A co na to specjaliści? Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego podaje, że jeśli mamy dietę bogatą w różne warzywa i owoce, nie musimy unikać łączenia pomidorów z ogórkami. Dlaczego tak jest? Z jednej strony prawdą jest, że enzym askorbinaza zawarta w ogórkach ma działanie dezaktywujące witaminę C, ale tylko w określonych warunkach (pH 5,6). Gdy zjemy ogórka, enzym ten rozkłada się w naszym prze - wodzie pokarmowym i nie wpływa negatywnie na spożytą witaminę C. Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Dla miłośników dzikich roślin jadalnych mamy natomiast e-book: „4 smakowite wyprawy. Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych” – dostępny na stronie www.zrobtoznami.online. CIEKAWOSTKI ü Gruntowy i sałatkowy to dwie formy tego samego gatun- ku – ogórka siewnego. Ogórki sałatkowe zwykle w ogóle nie mają brodawek. Ogórki gruntowe mogą mieć różnej wielkości brodawki o zróżnicowanym zagęszczeniu. Na przykład odmiana ‘Śremski F1’ jest grubobrodawkowa, a odmiana ‘Marcel F1’ – drobnobrodawkowa. ü Citron to oryginalna forma ogórka siewnego, tworząca zaokrąglone owoce. Miąższ tych ogórków jest jaśniejszy i bardziej chrupiący. Można go kisić jak zwykłe ogórki. ü Kiwano to inny gatunek niż ogórek siewny. Pełna nazwa to ogórek kiwano ( Cucumis metulifer ). Można go upra- wiać w Polsce w gruncie. W smaku przypomina zwykłe- go ogórka polanego sokiem z limonki. DLACZEGO OGÓRKI BYWAJĄ GORZKIE? Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka, spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowa - nia. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warun - kach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła. Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją pró - bować ograniczyć, obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki. A dobra wiadomość jest taka, że gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie to ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić. To dlatego nie ukisimy ogórków szklarniowych (sałatkowych), tzw. węży - one gory - czy nie zawierają. < METRYCZKA Rząd: dyniowce Rodzina: dyniowate Rodzaj: ogórek Gatunek: ogórek siewny ( Cucumis sativus ) Odmiana Wczesność Plenność Tolerancja na choroby Do konserwo- wania Do kwaszenia Akord F1 W ++ ++ 1 1 Andrus F1 SW +++ ++ 2 1 Atlantis F1 W +++ +++ 1 1 Basza F1 SW +++ ++ 2 1 Bazyl F1 SW +++ +++ 1 1 Cezar F1 SW ++ +++ 1 1 Cyryl F1 SW +++ +++ 1 2 Frykas F1 SW ++ +++ 1 1 Galant F1 W +++ ++ 1 1 Galina F1 W +++ ++ 1 1 Hubal F1 W ++ +++ 2 1 Izyd F1 SW ++ +++ 1 1 Kronos F1 W +++ +++ 1 1 Lokata F1 SW +++ +++ 1 1 Malta F1 W +++ ++ 2 1 Octopus F1 SW +++ +++ 1 1 Odys F1 SW +++ +++ 1 2 Parys F1 SW +++ +++ 1 1 Polkrak F1 SW +++ ++ 1 1 Rodos F1 SW +++ +++ 1 1 Zefir F1 W +++ +++ 1 1 Tab. Odmiany ogórka polowego polecane do produkcji integrowanej Legenda: Przydatność do konserwowania/kwaszenia – 1 – bardzo dobra, 2 – dobra, 3 – nie polecana, 4 – nie nadaje się; (+++) bardzo dobra, (++) dobra; odmiany: SW- średnio wczesne, W – wczesne. Źródło: Metodyka integrowanej ochrony ogórka w uprawie polowej, Skier- niewice 2013

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz