Lider Biznesu 8/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 27 GARDEN BIZNES REKLAMA DYNIA NA RAZ Owoc dyni kulinarnej Bambino czy innych tradycyjnych już odmian zazwyczaj trzeba dzielić na części. Warto uprawiać dynię piżmową ważącą 1–1,5 kg, którą zużyjemy na raz. Smaczne owoce tworzy odmiana Pluto (z firmy Sakata). Cechuje ją silny wigor oraz adaptacja do różnych warun- ków uprawy.Ważna dla amatorów jest też odporność roślin tej odmiany na mączniaka prawdziwego. Pomidor odm. Gourmansun zawartość barwnika betaniny i brak jasnych pierścieni na przekroju. Sok, barszcz czy inne przetwory z korzeni tej odmiany mają gwarantowaną głębię koloru. Amatorów innowacji i różnorodności na talerzu z pewno- ścią zainteresują odmiany buraka ćwikłowego o innych barwach miąższu – białej, żółtej czy biało-różowej. Mamy więc do dyspozycji odmianę Śnieżna Kula (Torseed) i ofe- rowane przez firmę Bejo – odmianę Boldor (korzenie żółte) i biało-różowe – Chioggia. FIOLETOWA SURÓWKA Z MARCHWI Surówka o fioletowej barwie z marchwi jest możliwa, podobnie jak biała i żółta. Białe i żółte plastry marchwi znajdujemy w mrożonych mieszankach warzywnych ofero- wanych przez liczne przetwórnie. Fioletowy kolor korzeni marchwi uda się zachować wwarzywie spożywanym na surowo.Warto posiać odmianę z firmy Bejo – Deep Purple. MIĘSISTY ŻÓŁTY POMIDOR Pomidor Gourmansun w ofercie firmy Hazera.Tworzy mięsi- ste owoce w typie bawole serce, w kształcie serca o masie 200–220 g. Początkowo owoc jest żółty, a w miarę dojrze- wania zarówno na skórce, jak i wewnątrz owocu pojawiają się czerwone przebarwienia.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz