Lider Biznesu 9/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 57 TRENDY SKĄD WZIĄĆ ZIOŁA? Możliwości jest kilka. Zioła można wysiać z nasion dostęp- nych w sklepach lub tych zabranych z ogrodu. Z roku na rok ich asortyment jest coraz większy. Natomiast osoby, które uprawiają zioła w ogrodzie, mogą pobrać i ukorze- nić sadzonki z niektórych gatunków, np. z bazylii, mięty lub melisy.Najłatwiej będzie równieżwstawić do domu z ogrodu zioła w doniczkach, jeśli były w nich uprawiane. Ostat- nia opcja, którą chcemy zaproponować, to zioła dostępne przez cały rok w sklepach. Sprzedawane są one jako zioła do bezpośredniego spożycia. Ich asortyment jest dość spory. Dodatkowo coraz więcej z nich uprawianych jest zgodnie z zasadami upraw ekologicznych. Do wyboru mamy między innymi: bazylię zwyczajną, grecką i tajską, miętę, melisę, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn, kolendrę, szałwię, lubczyk, szczypiorek, koper oraz pietruszkę. Pamiętać trzeba jednak,że po kupieniu takich ziół trzeba z nimi odpowiednio postąpić, o czym piszemy poniżej. DLACZEGO WARTO JEŚĆ ZIOŁA? Zioła to grupa roślin o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadadzą one potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a dodatkowo potrafią wpłynąć w korzystny sposób na nasze zdrowie, dzięki swoim licznym pozytywnym właściwościom. Są one również źródłem składników odżywczych, łatwo przyswajalnych pierwiastków oraz substancji biologicznie czynnych. Zioła wzmacniają odporność, poprawiają ogólną kondycję organizmu oraz pozytywnie wpływają na wygląd, np. na stan skóry i włosów. Dodatkowo co roku pojawiają się wyniki badań naukowych wskazujących, że zioła są sku- teczne w walce z wieloma chorobami. JAK STOSOWAĆ ZIOŁA? Zioła stosuje się w kuchni do przyprawiania różnych potraw podczas gotowania. Nadają one ciekawy smak jedzeniu, przy znikomym zwiększeniu zawartości kalorii, oraz ułatwiają trawienie. Dzięki zastosowaniu ziół możemy ograniczyć REKLAMA

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz